Польща на законодавчому рівні відмовляється від терміну “українські націоналісти”

 

У Сенаті Польщі доопрацьовують закон про Інститут національної пам’яті в частині, де йдеться про заміну визначень “українські націоналісти” і “Східна Малопольща”.

Про це в четвер, 27 червня, повідомляє “Польське радіо”.

Законодавчий комітет Сенату Польщі відправив на доопрацювання закон про Інститут національної пам’яті в частині, яка стосується слів “українські націоналісти” та “Cхідна Малопольща”. Цей термін, як неоднозначний, поставив під сумнів у січні цього року Конституційний суд  Польщі. Інститут національної пам’яті підготував нове формулювання.

Відтепер, ІНП, ймовірно, використовуватиме замість визначення “українські націоналісти” поняття “члени українських націоналістичних організацій, зокрема ОУН і УПА”.

“Така редакція дозволяє однозначно та безперечно визначити осіб, які вчинили злочини”, – зазначив у листі до комітету президент ІНП Польщі Ярослав Шарек.

ІНП Польщі підготував також пропозицію щодо поняття “Східна Малопольща”, яке також оскаржив КС. Йдеться про те, щоб уникнути уточнень у положеннях щодо областей, де відбувся злочин. За словами голови Інституту, це дозволить уникнути “ризику відсутності деяких місць, де були ці злочини”.

“Ми відхиляємося від невизначеного поняття „Східна Малопольща” на користь об’ємнішого та однозначного поняття “територія Другої Республіки Польща”, – додав Шарек.

Сенатори комітету підтримали пропозиції ІНП Польщі та відправили закон на друге читання.

Як інформувала “Новинарня“, в Івано-Франківську відкрили пам’ятник Шухевичу. Польща та Ізраїль протестують.

Читайте також:
Закон про “бандеризм”: УІНП не бачить можливості проводити форуми істориків у Польщі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна