Швейцарія перенесла укладання угоди з ЄС

 

Швейцарська політична система вимагає більше часу, щоби влада могла домовитися з Європейським cоюзом про нову угоду, заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассис.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Цього тижня швейцарський уряд не виконав брюссельського дедлайну, щоби схвалити договір, про який домовляються вже понад чотири роки. Єврокомісія погрожувала в такому разі не продовжувати після середини 2019 року визнання швейцарських правил фондових бірж, які дозволяють інвесторам з ЄС торгувати в Швейцарії.

Ще більше суперечок між Швейцарією та її великим торговим партнером може бути попереду, якщо до моменту закінчення нинішнього терміну Європейської комісії 31 жовтня не буде досягнуто жодної домовленості щодо угоди, якої Брюссель прагнув протягом десятиліття.

Однак Кассис сказав, що швейцарський уряд не буде поспішати з підписанням.

“Ми ухвалили дуже чіткі рішення і досягли прогресу в цій справі, але темп, якого вимагає ЄС, не відповідає можливостям прямої демократії, як Швейцарія“, — сказав Ігнаіо Кассис швейцарській телерадіокомпанії SRF в інтерв’ю з Москви.

“Як результат ми скажемо: ми зрушилися, і ми очікуємо, що Європейський союз рухатиметься”, — зазначив він, маючи на увазі швейцарську систему надання виборцям остаточного слова щодо всіх важливих питань, адже існує перспектива, що вони відкинуть договір.

Опозиція з усього політичного спектру зробила практично неможливим для швейцарського уряду підписати проект договору зараз, джерела, близькі до цього питання, повідомили Reuters минулого місяця.

За проектом договору, Швейцарія, яка не є членом ЄС, приймає правила єдиного ринку ЄС, а громадяни ЄС у Швейцарії користуються тими ж правами, що і в їхніх країнах. Це відкрило б можливість нових торгівельних угод.

Критики заявляють, що договір може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні.

Читайте також:
Швейцарія ще на рік заморозила активи Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна