ЄСПЛ розпорядився терміново перевести кримськотатарського активіста Бекірова до лікарні

 

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію терміново помістити до лікарні кримськотатарського активіста Едема Бекірова, обвинуваченого в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки в окупованому РФ Криму.

Таке рішення ЄСПЛ ухвалив 11 червня, повідомив виданню “Крим.Реалії” адвокат Бекірова Іслям Веліляєв.

За словами захисника, “це рішення стало несподіваним, але безумовно правильним у даній ситуації”.

“Я зі свого боку, як адвокат, направлю це рішення і слідчому у справі Едема Бекірова та уповноваженій з прав людини [РФ] Тетяні Москальковій. Якщо слідчий не відреагує, я буду змушений звернутися до суду. Півроку поспіль адвокати говорять про те, що наш підзахисний повільно помирає у СІЗО. І в нього кожен день на рахунку”, – сказав Веліляєв.

Згідно з правилом 39 регламенту ЄСПЛ, яке було застосоване по відношенню до Бекірова, влада Росії зобов’язана негайно помістити його до лікарні нетюремного типу.

“11 червня суд в особі виконавчого судді ухвалив, що для сприятливого розгляду справи і в інтересах сторін суд вказує російському уряду за законом 39, що вони повинні переконатися в повазі до конституційних прав Едема Бекірова і негайно покласти його до лікарні для ретельного медичного огляду і подальшого лікування”, – йдеться в документі ЄСПЛ, який цитує сайт каналу ATR.

Як повідомляла “Новинарня“, російські силовики затримали та арештували кримськотатарського активіста Едема Бекірова 12 грудня 2018 року на адмінкордоні з окупованим Кримом.
Бекірова утримують у Сімферопольському СІЗО у справі про “зберігання і передачу вибухонебезпечних речовин і патронів”.
У Бекірова – І група інвалідності, він страждає від важких хвороб. Неодноразово з’являлися повідомлення, що стан Едема погіршується.
6 червня окупаційний суд у Криму  продовжив арешт Бекірову ще на два місяці. Він залишиться під арештом до 12 серпня 2019 року.

Нагадаємо, раніше Росія не виконала припис ЄСПЛ щодо полонених українських моряків.

Читайте також:
Політв’язня Бекірова терміново вивезли до лікарні, – донька

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна