Помер відомий український письменник Юрій Мушкетик

 

У віці 90 років у четвер, 6 червня, помер відомий український письменник, шевченківський лауреат, екс-голова НСПУ, Герой України Юрій Мушкетик.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Національної спілки письменників України, публіцист Михайло Сидоржевський.

“Тяжка новина. Сьогодні вранці помер Юрій Мушкетик, один із класиків новочасної української літератури. Про це мені щойно повідомила його донька Леся. Світла пам’ять і Царство Небесне, шановний Юрію Михайловичу”, — написав він.

Юрій (Георгій) Михайлович Мушкетик народився 21 березня 1929 року в селі Вертіївка, нині Ніжинського району Чернігівської області.
Автор популярних за радянських часів романів, повістей і п’єс (“Семен Палій”, “Гайдамаки”, “Серце і камінь”, “Яса”, “Останній гетьман”, “Жорстоке милосердя”, “Рубіж”, “Суд” і багатьох інших).
З 1956 року працював заступником редактора та головним редактором журналу “Дніпро”.
З 1979 року секретар, з 1980-го — перший секретар правління Київської організації Спілки письменників України.
У 1986—2001 роках — голова Національної спілки письменників України.

Відзнаки: премія Миколи Островського 1965 року (за роман “Крапля крові”), Шевченківська премія 1980 року (за роман “Позиція”), Державна премія СРСР 1987 року (за роман “Рубіж”).
Звання Герой України з врученням ордена Держави (2009).

Читайте також:
Помер Валентин Мороз, визначний дисидент і борець з комунізмом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна