Нацменшини можуть молитися рідною мовою, – Епіфаній

 

У Православній церкві України основною богослужбовою мовою є українська, але національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою.

Про це сказав предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, передає “Укріноформ”.

“Так, як в державі є державна мова українська, так само в нашій церкві основною богослужбовою мовою є українська мова. А інші національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою. Так, нещодавно ми навіть рукоположили архієрея для грекомовних парафій. Є багато в Україні греків, які збираються на службу і можуть молитися своєю зрозумілою мовою в нашій Помісній українській православній церкві. Це зараз стосується і питання румуномовних парафій, які розміщуються на Буковині“, – сказав владика.

Він розповів, що у складі Румунської православної церкви є парафії, які моляться українською мовою, вони складають україномовний вікаріат.

За словами предстоятеля, в української церкви є бажання в майбутньому також створити вікаріат Української православної церкви для румуномовних парафій, таких налічується близько 150-ти на Буковині.

Митрополит наголосив, що вікаріат – складова тієї церкви, на території якої вони канонічно розташовані, але мова богослужіння їхня, у даному разі – румунська.

“Якщо ми дійдемо згоди, домовимося з Румунською православною церквою, то ми будемо підтримувати таку модель. Зараз є парафії, які переходять до нас і просять зберегти їм слов’янську мову, і ми не створюємо для них перепон у цьому. Але проповідь у них буде українською мовою. Наприклад, у таких парафіях читання Євангелія може звершуватися українською мовою і паралельно слов’янською мовою попервах, а з часом, вже в майбутньому, громада поступово буде українізуватися”, – пояснив предстоятель.

Читайте також:
Епіфаній висвятив першого грецького єпископа України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна