Протягом травня в сирійській провінції Ідліб загинуло 948 людей

 

Ескалація боїв протягом травня в сирійській провінції Ідліб призвела до загибелі 948 людей, близько третини з них – цивільні.

Про це заявила Сирійська обсерваторія з моніторингу прав людини 31 травня, передає “Радіо Свобода”.

За даними організації, за період з 30 квітня внаслідок обстрілів сирійських та російських військових загинули 288 цивільних, з них 67 – діти. Зокрема 22 цивільних, з яких десятеро – діти, загинули внаслідок збройних дій на території, яку контролює режим президета Башара Асада.

У вересні Туреччина і Росія уклали угоду, яка мала на меті зменшити повномасштабне протистояння в провінції Ідліб та прилеглих територіях, що перебували під контролем екстремістського угруповання “Гейят Тахрір аш-Шам”, пов’язаної з “Аль-Каїдою”.

Однак режим Асада та Росія, яка його підтримує, посилили авіаційні та ракетні удари на позиції бойовиків, а на межах утримуваних екстремістськими організаціями територій сталися сутички.

За даними Організації об’єднаних націй, близько 270 тисяч людей змушені були залишити свої домівки внаслідок бойових дій з кінця квітня. В окремих районах гуманітарні організації змушені були зупинити роботу.

Речник Кремля Дмитро Пєсков 31 травня заявив, що бойовики та їхні союзники мусять припинити напади на підконтрольні Асаду території, щоб досягнути припинення вогню.

“Припинення вогню в Ідлібі необхідне, а також необхідно, щоб терористи припинили стріляти по цивільних об’єктах, а також об’єктах, де розміщені наші військові – в тому числі по Хмейміму”, – сказав Пєсков.

У Сирії з 2011 року триває громадянська війна, в результаті якої загинули більше 400 тис.  людей. Росія, втрутившись в цей конфлікт, надає в ньому підтримку президенту Сирії Башару Асаду – режиму якого значна частина світу, і західного, і арабського, відмовила в легітимності.

Як інформувала “Новинарня“, бойовики ІД вбили щонайменше 35 військових Сирії протягом 48 год.

Читайте також:
75 українців у Сирії просять повернення в Україну, – Чубаров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна