Верховний Суд ухвалив рішення щодо обов’язкової вакцинації дітей

 

Мешканка міста Славута Хмельницької області програла у суді суперечку з дитячим садочком, який відмовив у відвідуванні її нещепленій дитині.

Відповідну постанову ухвалив Верховний Суд України, інформує LB.ua.

У вересні 2016 року сина позивачки прийняли до дитячого садка без обов’язкового щеплення проти дифтерії, кашлюку та правця, яку роблять у 18 місяців, через відсутність вакцини. Упродовж жовтня 2016 року – червня 2017 року дитина не відвідувала навчальний заклад, а коли мама вирішила повернути її в садок, отримала відмову. Однак робити щеплення жінка не стала, пославшись на недовіру до якості вакцини, а замість цього пішла в суд.

Славутський міськрайонний суд зобов’язав дитячий садок не перешкоджати дитині в здобутті дошкільної освіти. Однак Апеляційний суд Хмельницької області скасував це рішення, пославшись на те, що право на отримання дошкільної освіти нерозривно пов’язане з обов’язком проходити профілактичні щеплення, які гарантують безпеку як самої дитини, так і оточуючих її осіб. Тобто дитина позивачки не була позбавлена права на освіту, але реалізація цього права вимагала певних дій.

Верховний Суд підтримав думку апеляційної інстанції, вказавши, що в цьому випадку позивач протиставляє індивідуальне право відмовитися від щеплення спільному інтересу суспільства й інших батьків і їхніх дітей. “Вимога обов’язкової вакцинації населення проти особливо небезпечних хвороб, виходячи з необхідності охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданим. У даному випадку превалює принцип важливості громадських інтересів над особистими”, – йдеться в рішенні суду.

“Через обставини цієї справи право малолітнього сина позивача на освіту в дошкільному навчальному закладі було тимчасово обмежену через те, що сама позивачка, не довіряючи якості вакцини (належним чином не мотивувавши свою недовіру або неможливість застосувати вакцину, якій вона довіряє), не дотрималась календаря обов’язкових щеплень і відмовилась від чергового щеплення”, – вказав суд.

Постанова Верховного Суду набула чинності з моменту її ухвалення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Читайте також:
Є прямий зв’язок між зростанням популізму в політиці і рівнем недовіри до вакцинації, – Супрун

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна