В Україну повернули грамоту Петра І щодо Київської митрополії

 

Міністерство культури офіційно передало Національній бібліотеці імені Вернадського унікальний історичний документ, який був втрачений у роки Другої світової війни – грамоту Петра І щодо поставлення Йоасафа (Кроковського) на Київську митрополію.

Про це в четвер, 30 травня, інформує “Укрінформ”.

За словами віце-президента Національної академії наук України академіка Сергія Пирожкова, грамота Петра І, як історичний документ початку 18-го століття є, зокрема, свідченням складних стосунків між Україною та Російською імперією.

“Документ засвідчує волелюбний дух українців та прагнення тодішньої влади обмежити їхні права. Сьогодні ця пам’ятка повертається до свого першородного середовища, повертається додому”, – сказав Пирожков.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар висловив сподівання щодо продовження практики повернення культурних цінностей, що були втрачені під час Другої Світової війни та зазначив, що власне факт передачі Україні артефакту “є ознакою цивілізованої співпраці між Україною та Німеччиною”.

Міністр культури України Євген Нищук розповів, що робота в цьому напрямку велася понад 2,5 року, та є ще багато артефактів, які зберігаються за межами України.

“Ми продовжуватимемо титанічну роботу з повернення їх додому. Зараз це близько 45 речей — образи, ікони, останки наших видатних особистостей”, – сказав Нищук.

Зазначається, що артефакт був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (федеральна земля Баден-Вюртемберг).

Дослідники зауважують: документ цікавий тим, що в ньому підкреслюється перебування київського митрополита під владою московського патріарха та заборона “відлучатись під благословення й поради вселенських патріархів”.

На думку істориків, це підтверджує намагання Москви запобігти намірам утвердити єдину українську православну церкву “під послухом святійшого апостольського трону константинопольського”, які були задекларовані у конституції Пилипа Орлика 1710 року, та доводить, що плани повернення Київської митрополії під омофор Константинополя у середовищі київського духівництва початку XVIII ст. були досить поширеними.

Той факт, що пізніше, під час публікації цієї грамоти в XIX столітті із тексту “зникла” саме та частина, де Петро І нагадує митрополиту про обіцянку не звертатися до вселенських патріархів, свідчить про спроби замовчати тему перепідпорядкування Київської митрополії Москві, припускають науковці.

Як інформувала “Новинарня“, із бібліотеки Вернадського викрали першу книгу, надруковану в Україні.

Читайте також:
З України в Румунію хотіли вивезти 24 старовинні книги, а в Росію – молитовник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна