У Рівному поліція склала адмінпротоколи на двох учасників акції за імпічмент Зеленському

 

У Рівному поліція склала адмінпротоколи на двох учасників імпровізованого пікету за імпічмент президента Володимира Зеленського.

Про це повідомляє UA:Рівне.

За словами прес-офіцерки поліції Марії Юстицької, 16-річна Дарина Коцюруба разом зі своїм 20-річним другом Романом “проводили мітинг у центрі міста несанкціоновано”, тобто не подали заздалегідь відповідної заявки.

“Тому працівники поліції склали на хлопця та дівчину у присутності [її] матері адмінпротоколи за ст. 185-1 КУпАП (порушення порядку і організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій). Окрім того, оскільки правопорушниця неповнолітня, на її матір склали адмінпротокол за невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей за ст.184 КУпАП”, – повідомила речниця поліції.

За словами Юстицької, всі матеріали будуть скеровані до суду “для прийняття рішення”.

Спершу ЗМІ повідомили, що мітингувальників було затримано. Але в поліції прокоментували, що затримання не було.

“Дівчину і хлопця не затримували, а запросили у підрозділ для складання матеріалів про адміністративне правопорушення. Ми змушені були реагувати на правопорушення”, – заявив начальник Рівненського міськвідділу поліції Василь Зелінський.

Водночас сама Дар’я Коцюруба повідомила, що “головний [у поліції] прийшов і сказав мені, що я все-таки затримана, вони кричали на мене, тиснули, кілька разів говорили мені, що я зіпсувала їм день”.

Адвокат Олександр Бражніков у коментарі UA: Рівне зазначив, що в разі, якщо ознаки громадського заходу-акції відповідали мітингу, то складення протоколу за порушення порядку його проведення виглядає цілком обґрунтованим.

“Інша річ, чи був такий захід примусу виправданим і чи не було підстав для того, щоб обмежитись профілактичними заходами. Однак це не робить дії поліції незаконними, їх правильність вже переходить у площину оцінки майстерності, а не законності професійної діяльності, яку оцінить вище начальство, у т.ч. і щодо місця складення протоколу (на місці, чи у відділку)”, – зазначив адвокат.

Тим часом прес-секретар міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Артем Шевченко у відповідь на обурені коментарі користувачів соцмереж написав у “Фейсбуці”, що ступінь вини “пікетників” визначить суд.

“Їх ніхто не затримував, вони були запрошені у поліцію і прибули туди добровільно, без застосування поліцейських заходів примусу”,  – запевнив Шевченко.

Читайте також:
Петиція про відставку Зеленського зібрала 25 тис. голосів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна