У Канаді вандали вкрали голову пам’ятника князю Володимиру Великому

 

У канадському місті Вінніпег, провінція Манітоба, невідомі вандали обезголовили пам’ятник київському князю Володимиру Великому.

Як повідомляє CBC News, статуя біля собору Святих Володимира і Ольги Української греко-католицької церкви була сплюндрована в ніч на вівторок, 21 травня. Разом із головою вандали відрізали частину хреста в рухах князя.

Статуя, створена визначним канадським скульптором українського походження Лео Молом (Леонід Молодожанин), була споруджена на кошти української громади Вінніпега та освячена в 1984 році Папою Римським Іваном Павлом ІІ.

Статую Володимира Великого у м. Вінніпег освячує Папа Римський Іван Павло ІІ, 1984 рік. Кадр відео

Пам’ятник був окрасою Вінніпега, і його паплюження стало ударом не лише для української громади.

CBC пише, що деякі жителі Макгрегор-стріт, де встановлено пам’ятник, прокинулися рано-вранці у вівторок від звуку “болгарки” по металу.

Поліція почала розслідування за фактами вандалізму і крадіжки. Зафіксовано, що злочин стався близько 4:30 ранку.

Фото: ФБ Сергій Шумило

Митрофорний протоієрей УГКЦ Михайло Буячок, настоятель митрополичої катедри Святих Володимира і Ольги у Вінніпезі, висловив припущення, що “це просто вандалізм, прямий вандалізм”.

Настоятель собору сподівається, що вкрадені частини можуть бути відновлені, і статую можна відремонтувати.

Собор уже зв’язався з місцевими пунктами прийому металобрухту, щоб знайти і повернути металеві частини пам’ятника.

“Я звертаюся – просто поверніть нам голову. Ми не будемо вас переслідувати… Ми нічого вам не зробимо”, – сказав отець Михайло Буячок, звертаючись до зловмисників.

Тих, хто має будь-яку інформацію про викрадення, просять звернутися до поліцейської служби Вінніпега за номером телефона 204-986-6222.
Інформація також може бути надана анонімно до Crime Stoppers – 204-786-TIPS (8477).

Українська громада м. Вінніпег є однією з найчисельніших у Канаді. Тут мешкають понад 100 тисяч українців, що становить 15% населення Вінніпегу.
Саме місто називають “столицею українців Канади” та релігійним центром української діаспори в Канаді. У Вінніпезі розташована штаб-квартира Конгресу українців Канади та офіси багатьох інших українських організацій.

Читайте також:
На Байковому цвинтарі вандали побили бюст Міхновського, відновлений після викрадення. ФОТО

Поліція Чернігова знайшла бюсти Пушкіна й Коцюбинського,
вкрадені перед Новим роком

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна