Радбез ООН відмовився від засідання щодо українського “мовного” закону

 

Члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення засідання, ініційованого делегацією РФ щодо українського “мовного закону”.

Відповідне процедурне рішення було ухвалене в понеділок, 20 травня, на самому початку засідання, повідомляє “Укрінформ“.

“Ми протестуємо проти проведення цього засідання та закликаємо інших членів проголосувати проти ухвалення його порядку денного”, – заявив постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр.

Він пояснив, що ухвалений 25 квітня Верховною Радою закон не може ставитися на один рівень з важкою гуманітарною ситуацією на Донбасі.

Дипломат вважає, що Росія спеціально ініціювала це засідання спеціально у день інавгурації нового президента України Володимира Зеленського, аби використати Раду Безпеки для своїх цілей.

Його слова підтримав представник Німеччини при ООН Крістоф Хойзген та заступник постпреда США Джонатан Коен, а також постпред Польщі.

Представник Росії Василій Небензя не погодився з колегами за столом та переконував, нібито український закон про мову пов’язаний з Мінськими домовленостями.

На голосування було поставлене процедурне питання щодо проведення засідання. Проти його ухвалення проголосували 6 держав-членів, за – 5, утрималися – 4.

Засідання було скасоване за відсутністю рішення про ухвалення його процедури.

Нагадаємо, 17 травня стало відомо, що російська делегація намагається ініціювати проведення 20 травня засідання РБ ООН щодо українського “мовного закону”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.