Зеленський заявив про розпуск Верховної Ради. Політики відреагували

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду.

Про це він сказав під час звернення у Верховній Раді.

“Народні депутати, ви призначили самі інавгурацію в понеділок, в робочий день. Я бачу в цьому плюс. Це значить, що сьогодні вечірок не буде. Будемо з вами працювати. А тому я дуже вас прошу прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний виборчий кодекс“, – сказав він перед цим.

“І зробіть, будь ласка, відкриті списки“, – додав Зеленський.

“А також, я прошу звільнити вас з посад голову Служби безпеки України, генерального прокурора, міністра оборони. І це далеко не все, що ви можете зробити. Але для початку достатньо. У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте медалі собі. Непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання”, – сказав він, додавши “Слава Україні”.

Згідно з Конституцією України, позачергові вибори до Верховної Ради призначаються президентом і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Партії “Блок Петра Порошенка” та “Народний фронт” нормально ставляться до рішення президента Володимира Зеленського розпустити Верховну Раду і будуть готуватися до виборів. Про це представники партій повідомили у коментарі “Українській правді”.

За словами першого заступника голови БПП Ігоря Кононенка, це право президента розпускати парламент.

“Це право президента, він ним скористався, тому будемо готуватися до дострокових парламентських виборів”, – сказав він.

На питання, чи буде він балотуватися, Кононенко сказав:

“Я не знаю, я подивлюся, чи буду балотуватися”.

На питання, чи буде парламент якось боротися з таким рішенням, представник БПП відповів:

“А навіщо? Давайте жити в правовій державі”.

Представник “Народного фронту” Ігор Котвіцький відзначив, що у нього нормальне ставлення до розпуску Ради.

“Нормальне ставлення. Варіантів нема, будемо йти на вибори. Абсолютно”, – сказав він.

Також Котвіцький додав, що буде ребрендинг партії, і “Народний фронт” піде на вибори з новою назвою. Разом з тим, нардеп з фракції БПП Іван Винник пояснив, що заява Зеленського з трибуни про розпуск Ради не запускає виборчий процес – для цього потрібен указ президента.

“Напевно, країні доведеться готуватися до виборів, за умови, що такий указ буде підписаний і оприлюднений. Тому що сама по собі заява президента Зеленського з трибуни не запускає виборчий процес, його запускає офіційно підписаний і опублікований указ президента про призначення дострокових виборів”, – сказав Винник у коментарі журналістам.

Він також додав, що “дискусія щодо законності в даному випадку не має ніякого стосунку до виборів, які, напевно, можуть відбутися 14 липня”.

Читайте також:
Демарш на інавгурації: глави СБУ і ССО не віддали честь Зеленському

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна