Суд обрав запобіжний захід екс-командувачу Нацгвардії Аллерову

 

Суд вирішив на час слідства взяти під варту екс-командувача Національної гвардії Юрія Аллерова, підозрюваного в оборудках з житлом для відомства, з альтернативою грошової застави – 4,8 мільйона гривень.

Таке рішення у п’ятницю ухвалила суддя Солом’янського районного суду Києва Ада Педенко, передає “УП”.

Таким чином, суд частково задовольнив клопотання слідства і прокуратури, які просили визначити розмір застави у 11 мільйонів.

Термін дії запобіжного заходу – до 12 липня 2019 року.

Колишній чиновник має здати закордонні паспорти, повідомляти правоохоронців про свої переміщення і не спілкуватись з іншими підозрюваними та свідками.

Як стверджує захист Аллерова, підозра їх підзахисному необґрунтована, бо він не отримував вигоди. Прокурори САП зазначили, що вигоду отримала дочка Аллерова, яка зараз проживає у Росії.

Аллеров вважає справу проти нього політично вмотивованою.

Заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук після засідання повідомив журналістам, що правоохоронці прокоментують рішення після того, як отримають його текст.

Детективи НАБУ затримали Юрія Аллерова, а також гендиректора компанії-забудовника і оцінювача, 14 травня 2019 року за підозрою у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), а оцінювача – за ч. 5 ст. 27 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (співучасть у привласненні майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем).

Слідство встановило, що в 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (далі реорганізоване в ГУ Нацгвардії України) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс з паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.
Однак згодом, у 2016-2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник будувала на околиці Києва (біля станції метро “Червоний хутір”).
Вартість цих квартир, як встановила проведена в рамках досудового розслідування експертиза, на 81 млн. 635 тис. 448 грн. менша за ту, в яку оцінено квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють з грудня 2017 року за матеріалами журналістських розслідувань програми Bihus.Info.

Аллеров був звільнений з посади командувача НГУ 7 травня. Про підозру його повідомили через тиждень.

Читайте також:
Екс-командувачу Нацгвардії Аллерову повідомили про підозру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна