СБУ відхрестилася від співпраці з Медведчуком щодо звільнення заручників

 

Служба безпеки України не взаємодіє з головою політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктором Медведчуком у питанні звільнення українських заручників та політв’язнів.

Про це йдеться у відповіді СБУ на інформаційний запит “УНІАН” стосовно виконання доручення президента України Петра Порошенка, який публічно доручив СБУ розглянути доцільність подальшої участі Медведчука у переговорах щодо звільнення заручників в РФ.

“Наразі Служба безпеки України з питань звільнення заручників та політв’язнів з Медведчуком не взаємодіє”, – йдеться, зокрема, у відповіді.

При цьому в СБУ підкреслюють, що Медведчука до переговорного процесу зі звільнення заручників було залучено колишнім головою СБУ Валентином Наливайченком у 2014 році.

23 грудня 2014 року СБУ повідомила, що лідер громадської організації “Український вибір”, кум президента Росії Володимира Путіна Медведчук братиме участь у переговорах щодо звільнення українських заручників з полону бойовиків.

10 жовтня 2015 року голова СБУ Василь Грицак під час прес-конференції заявив, що “Медведчук відіграє роль комунікатора (при звільненні полонених) з тією стороною”. 27 грудня 2017 року відбувся останній обмін українських заручників. Тоді в обмін на 73 українських заручники, що утримувалися бойовиками на Донбасі, Україна віддала 233 засуджених, які були затримані у зв’язку з війною на сході і відбували покарання в українських в’язницях.

Серед звільнених українських заручників були 32 військових і 41 цивільна особа. 10 квітня 2019 року президент України доручив СБУ розглянути доцільність подальшої участі Медведчука у переговорах щодо звільнення українських заручників на окупованих територіях та політв’язнів в РФ.

“Я звертаюся до СБУ розглянути можливість доцільності подальшого використання пана Медведчука в форматі гуманітарної групи для звільнення заручників, якщо його функціонування є неефективним, доповісти мені завтра”, – заявив Порошенко.

Як інформувала “Новинарня“, СБУ та прокуратура провели обшук у керівника львівського осередку руху Медведчука.

Читайте також:
Візит Бойка та Медведчука в Москву та попереджений в Харкові теракт можуть бути пов’язані, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна