Ліберали Бундестагу запропонували нову стратегію для розв’язання кризи на Донбасі

 

Депутати німецького Бундестагу від Вільної демократичної партії (не входить до керівної коаліції) схвалили документ, що містить нові пропозиції для розв’язання конфлікту на Донбасі.
Стратегія під назвою “Мир в Україні потребує нового імпульсу” невдовзі буде внесена в Бундестаг на обговорення, повідомляє Bild.

Головна новація в стратегії ВДП – відправити на схід України додатковий контингент цивільної поліції ООН.

Загалом, ліберальна ВДП пропонує парламенту Німеччини розробити новий план дій, що стосуються Мінських угод, з обов’язковими термінами виконання їх пунктів і “конкретними наслідками в разі їх недотримання”.

“І Росія, і Україна повинні виконати зобов’язання, прийняті в рамках Мінських угод”, – вважають депутати з ВДП.

Документ складається із 12 пунктів і пропонує розширити місію сприяння Україні. Для цього, на думку депутатів, в Україну слід направити додатковий контингент цивільної поліції ООН, який “виконує суверенні завдання у співпраці з українськими органами безпеки”.

Крім того, Вільна демократична партія пропонує Бундестагу розробити мирний план, в якому містяться пропозиції щодо розпуску урядів так званих “ДНР” і “ЛНР”. На думку депутатів, управління регіоном ОРДЛО потрібно надати цивільній перехідній адміністрації під керівництвом ООН.

“Цивільна перехідна адміністрація під керівництвом ООН з чітким мандатом має керувати територіями і готувати вільні незалежні вибори”, – зазначено в повідомленні.

Існуючі спостережні місії, зокрема EUAM Ukraine (дорадча місія ЄС) мають бути кількісно збільшені, “так що бажана реформа сектора безпеки буде вчасно реалізована, а сили безпеки можуть мати стримуючий ефект проти зовнішньої агресії [РФ]”, ідеться в пропозиціях.

За словами ініціатора стратегії Ренати Альт, обрання Володимира Зеленського президентом України і присутність Німеччини в Раді Безпеки ООН – це “ключові моменти для надання нового імпульсу мирним переговорам”.

“Федеральний уряд [Німеччини] має діяти рішуче та продовжувати надавати Україні всебічну активну підтримку. Чистого служіння канцлера недостатньо. Якщо уряд серйозний, він повинен визнати політичні реалії і зрозуміти наш додатковий план дій як вихід із цього глухого кута”, – сказала Рената Альт у коментарі Bild.

Зазначається, що пані Альт перебувала в Україні минулого тижня разом зі своїм парламентським колегою Франком Мюллером-Розентріттом.
За її висновком, затриманням 24 українських моряків та нещодавнім “паспортним” указом Путін перевіряє єдність і підтримку України Європою.

Рената Альт визнає, що Бундестаг не підтримує проекти опозиції. Однак вона налаштована оптимістично і вказує на те, що міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас (СПД) висловлювався за пошук нових рішень для виходу з усталеної кризи на Донбасі.

Вільна демократична партія має четверту за розміром фракцію в Бундестазі (80 мандатів із 709). Раніше ВДП була традиційним союзником консерваторів ХДС/ХСС, зокрема входила до урядової коаліції у 2009-2013 роках. Однак після виборів 2017 року вільні демократи відмовилися від участі в “триколірній” коаліції.

53-річна Рената Альт – інженер-хімік за освітою, член Бундестагу від ВДП з 2017 року, представляє федеральну землю Баден-Вюртемберг. Членом парламентського комітету у закордонних справах – доповідач групи з питань відносин з Росією, Центральною та Східною Європою і Балканами. Входить до підкомітету з попередження громадянських криз.

Читайте також:
Лідер німецьких лібералів з ВДП закликає забути про окупацію Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна