ЦВК прокоментувала закиди Зеленського щодо “затягування” оголошення результатів виборів

 

У Центральній виборчій комісії розповіли, що, згідно з законом, у них є 10 днів для встановлення результату виборів, і станом на 25 квітня ЦВК приймає протоколи від окружних виборчих комісій з “безпрецедентною швидкістю”.

Про це в четвер, 25 квітня, заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко у відповідь на закиди кандидата Володимира Зеленського щодо “зволікання”, передає “УП”.

“Законом про вибори президента передбачено 10 днів для того, аби ЦВК з дня повторного голосування встановила результат цього голосування. Станом на сьогодні (25 квітня – “Н”) є четвертий день, і ЦВК прийняла майже всі протоколи окружних виборчих комісій. Це така швидкість, порівняно з іншими виборчими кампаніями, яка може бути названою безпрецедентною”, – наголосив заступник голови ЦВК.

За його словами, наприклад, вчора, 24 квітня, ЦВК прийняла протоколи понад сотні окружних виборчих комісій.

“Наголошую на тому, що прийняття протоколу – це не просто затвердження, це прийняття протоколу на опрацювання. ЦВК опрацьовує протокол ОВК і тільки під час опрацювання встановлює, чи у повній мірі протокол відповідає вимогам чинного законодавства. І вона може або прийняти протокол або зобов’язати окружну комісію виготовити уточнений протокол”, – пояснив Радченко.

Він сказав, що станом на четвер, 25 квітня, лише одна ОВК має таке зобов’язання, і ЦВК відправила на уточнення лише одну ОВК.

“Для порівняння, на першому турі ЦВК відправила на уточнення понад 40 ОВК. Зараз ми маємо поки що тільки одну. Крім того, ЦВК ще залишилося опрацювати понад 40 протоколів дільничних виборчих комісій закордонного виборчого округу. На четвертий день, як на мене, це достатньо велика швидкість, вона безпрецедентна”, – вважає Радченко.

Також він наголосив на хорошій якості документів від окружних виборчих комісій.

“Тут я мушу подякувати ОВК, які у стислі строки дуже швидко встановили результати, належно оформили протоколи ОВК і належно перевірили протоколи дільничних виборчих комісій. Працювала величезна кількість людей, причому половина з них була представниками штабу кандидата Зеленського і приблизно половина від штабу кандидата Порошенка”, – зауважив він.

Євген Радченко наголосив, що треба дотримуватися процедур і перевірити достовірність протоколів, бо у разі допущення помилки і якщо протокол ОВК не відповідатиме реальним цифрам, тоді може бути оскарження в суді, що як раз і буде затягуванням оголошення результатів виборів.

Як інформувала “Новинарня“, Зеленський заявив, що від нього хтось “булаву ховає”.

Читайте також:
ЦВК опрацювала 100% протоколів. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна