З реєстру виборців виключили майже 200 тисяч “мертвих душ”

 

З початку року з Державного реєстру виборців видалили майже 200 тисяч записів про померлих.

Про це заявив керівник Держреєстру Олександр Стельмах, повідомляє “РБК-Україна”.

З початку 2019 року в реєстрі було знищено 194 тис. 87 записів, термін зберігання яких закінчився, йдеться у повідомленні.

“Понад 38 тис. таких записів були знищені з початку квітня, після першого туру виборів”, — зазначив він.

За словами Стельмаха, ці особи не включаються у списки виборців.

“Законом про “Державний реєстр виборців” передбачено, що записи про померлих зберігаються п’ять років. Після п’яти років знищуються. Цих записів немає і не було у списках виборців”, — наголосив Стельмах.

Крім того, з початку 2019 року за рішенням ЦВК, з реєстру вилучено понад 6 тис. кратних включень (тобто повторів записів про одних і тих самих осіб), з яких понад 3 тис. прізвищ знищено в реєстрі з початку квітня.

Стельмах зазначив, що перед першим туром виборів президента України в попередні списки могли помилково потрапити близько 300 прізвищ осіб, які насправді померли.

“З початку формування попередніх списків виборців перед першим туром і досі, таких записів, які були надруковані у списку виборців, але насправді ці люди померли, тільки 300 записів. Саме те, що називають “мертвими душами” у списку виборців. Їх вилучили в зв’язку з тим, що у відділи ведення реєстру були додані документи, такі як свідоцтво про смерть”, — наголосив Стельмах.

Читайте також:
На виборчих дільницях у день виборів померли двоє людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна