У Гаазі відбудеться зустріч Україна-РФ щодо звільнення українських суден та полонених моряків

 

У Гаазі 23 квітня мають відбутися консультації між Україною та Росією в рамках позову України до Міжнародного трибуналу ООН щодо звільнення українських суден та полонених моряків.

Про це в понеділок, 22 квітня, заявила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

“Завтра (23 квітня) в Гаазі буде обмін думками з РФ про те, як саме вони порушують імунітет українських військових кораблів та моряків, яких вони незаконно утримують та проводять слідчі дії, а також як ми бачимо можливе усунення цих порушень морського права”, – написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

Вона підкреслила, що вимога України до РФ лишається незмінною – усунути порушення міжнародного права і звільнити наших моряків і кораблі.

“Ми переконані у незаконності дій РФ стосовно наших моряків і не збираємося, як деякі політичні діячі, що без сумніву виходять не з інтересів України та уповають на добру волю Путіна, чекати на політичну “милостиню” з Кремля. Тому продовжуємо доводити у судовому порядку нашу позицію щодо порушення Росією імунітету наших військових кораблів та моряків, гарантованого Конвенцією ООН з міжнародного морського права”, – зазначила Зеркаль.

Нагадаємо, Україна подала позов проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права і ініціює процедуру, яка може звільнити полонених українських моряків.

Позов поданий в постійно діючий Міжнародний трибунал ООН з морського права, який розташований в Гамбурзі і діє в рамках згаданої конвенції ООН. Перше рішення буде винесено протягом місяця за терміновою процедурою.

Формально йдеться про два процеси. У більшому позові, для якого буде створений арбітраж, Україна вимагатиме від РФ фінансову компенсацію за арешт військових кораблів. А ще до початку арбітражного розгляду Україна проситиме трибунал ухвалити швидке рішення про тимчасові заходи.

Як інформувала “Новинарня“, Україна подала позов проти РФ до трибуналу ООН через порушення морського права.

Читайте також:
Чекання Гааги. Як притягнути росіян до криміналу за Донбас і Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна