Зеленському шукають викладача української мови

 

Володимиру Зеленському, який перемагає на президентських виборах, шукають викладача української мови. Він має допомогти майбутньому президентові говорити швидше.

Про це в інтерв’ю BBC розповіла дружина коміка Олена Зеленська.

“Ми шукаємо викладача, який би допоміг йому набрати швидкість. Адже подивіться, Петро Олексійович говорить завжди повільно, з чіткими паузами, розділяючи фрази. Володимир теж так може говорити, але це не його природний темп мови. Він швидко говорить. І коли починає швидко говорити, в цей час перекладає, виникають затримки та з’являється відчуття, що людина говорить не своєю мовою”, — розповіла дружина Зеленського.

Про себе розповіла, що вперше почула українську мову в другому класі від учительки — “ми не можемо нічого змінити у своєму минулому, так сталося”.

“Звичайно, у нас були родичі, які говорили на суржику. Усі все розуміли, але занурюватися в літературну українську мову ми почали вже в школі”, — зазначила Олена Зеленська. Та додала, що в штабі Зеленського вже всі говорять українською, адже дуже важливо, щоби “навколо розмовляли українською”.

“Ми знаємо українську мову та вільно нею спілкуємось. Але одна справа, коли ти це робиш у звичайній обстановці, швидко знаходиш слова і все добре. Останнім часом він постійно в стресі, постійно під напругою та психологічним тиском. Тому важко”, — пояснила Зеленська.

Нагадаємо, у квітні 2017-го Володимир Зеленський заявляв в інтерв’ю програмі “Світське життя”, що вже має репетитора з української мови та обіцяв за рік розмовляти перфектно.

Проте й нині його українська є далекою від вільного володіння.

Закон України “Про вибори президента” не передбачає, що кандидати на пост глави держави мають вільно володіти українською мовою, проте вказує як необхідну вимогу до них володіння державною мовою. Наразі жодним законом не передбачено будь-яких іспитів чи інших процедур для визначення того, чи володіє кандидат державною мовою “належним чином” або “добре”.

Читайте також:
У Зеленського несподівано відмовилися від виконання головних передвиборчих обіцянок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна