Україна програла Росії транзитну суперечку в СОТ

 

Україна програла ключову торговельну суперечку з Росією у Світовій організації торгівлі у справі щодо транзитних перевезень.

Про це йдеться у статті “Європейської правди”: “Третя поразка у СОТ: які наслідки матиме провал у транзитній суперечці з РФ”.

Як повідомляє видання, Україна оскаржувала політичну заборону росіян, яка розірвала найкоротший шлях українських товарів на ринки Середньої Азії.

Розглянувши аргументи сторін, СОТ пристала на позицію РФ, що політична ситуація в Україні у 2014-2015 роках створювала суттєві загрози для її національної безпеки. А тому – обмеження транзиту вони не визнали порушенням.

Разом із тим, експерти СОТ визнали, що організація має право розглядати випадки, коли обмеження імпорту було введено з причин загроз національній безпеці. Хоча на практиці це не допомогло Україні, таке визнання – епохальне рішення для СОТ, зазначає “ЄП”.

Важливо, що проти такого визнання разом із РФ виступали й США – адже рішення за українською скаргою спрощує оскарження заборон з боку Штатів.

Офіційно Світова організація торгівлі оприлюднить рішення за скаргою України проти Росії найближчим часом.

Це вже третя справа у СОТ, яку програла Україна. У 2018 році міжнародні експерти задовольнили скаргу Росії щодо введення захисних мит на російську аміачну селітру, а також відхилили скаргу Києва у справі щодо блокування РФ імпорту залізничного рухомого складу, стрілочних переводів та іншого залізничного обладнання.

Читайте також:
Краще пізно. Уряд розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна