США припинили постачати військове обладнання Туреччині через купівлю зброї в Росії

 

Міністерство оборони США призупинило контракти на постачання обладнання для винищувачів F-35 Туреччині, через те, що країна уклала контракт на придбання системи протиповітряної оборони С-400 у Росії.

Про це повідомила агенція Reuters з посиланням на офіційну заяву міноборони США.

Зокрема, у США засудили військову співпрацю Туреччини з Росією та вважають, що С-400 може “скомпрометувати безпеку винищувачів F-35”, які напередодні США поставили Туреччині.

Обладнання, постачання якого зараз призупинили у США, пов’язане насамперед із навчанням пілотів винищувачів. Це перший випадок в історії, коли США призупинили військову співпрацю з іншою країною-членом НАТО.

Коментуючи таке рішення США, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Туреччина не буде відмовлятися від купівлі С-400 у Росії.

Нагадаємо, що між Туреччиною та США наразі напружені стосунки через низку розбіжностей, пов’язаних з вимогою Туреччини екстрадувати зі США ісламського священика Фетхуллаха Ґюлена, а також через різні погляди на політику на Близькому Сході та відносини з Росією.

Ще один конфлікт між двома країнами виник через арешт у Туреччині американського пастора Ендрю Брансона. Через переслідування Брансона США на початку серпня 2018 року ввели санкції проти двох турецьких міністрів.

Це стало першим випадком в історії, коли під санкції Вашингтона потрапили вищі посадові особи країни НАТО, пише “Громадське”.

Через декілька днів після цього президент США Дональд Трамп підвищив мита на турецьку сталь і алюміній. На тлі погіршення відносин зі США курс турецької ліри за декілька днів впав на 25%.

Зі свого боку Ердоган закликав владу США змінити ставлення до Туреччини, пригрозивши пошуком нових союзників. Він оголосив про бойкот електроніки зі США та підписав указ про підвищення мит на товари зі США.

Також Туреччина направила скаргу проти США до Світової організації торгівлі.

Читайте також:
Ердоган звинуватив США у фінансовому тиску на Туреччину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна