Штаб Юлії Тимошенко дискредитує дані екзит-полів, за якими вона програє

 

Політтехнологи і блогери, близькі до Юлії Тимошенко, взялися дискредитувати витік попередніх результатів екзит-полів, що свідчать про низьку підтримку їхньої кандидатки в президенти.

Як передає “Новинарня“, про це надвечір 31 березня заявила соціолог Ірина Бекешкіна, директор фонду “Демократичні ініціативи”, яка на виборах представляє “Національний екзит-пол”.

“Провели о 14-й годині прес-конференцію, відзвітували, що політ йде нормально. Проте все ж тривожно. Вже з’явилися перші дзвіночки, що ті сили, яким результати не сподобаються, вже зараз починають екзит-пол – навіть усі екзитполи – дискредитувати”, – написала Бекешкіна у “Фейсбуці” близько 17-ї години.

“Перша ластівка – штабіст Юлі Костя Матвієнкопише в своєму блозі на “Укрправді”, що, начебто, дані, які передають з місць інтерв’юери, і дані, які заносяться в комп’ютер і підраховуються, істотно відрізняються. Не знаю, на яких ідіотів це розраховано. Бо результати приймають телефоном рядові співробітники соціологічної служби, і вносять в комп’ютер теж вони. Ну, і хтось уявляє, що начальник збирає колектив і каже, що вносити треба не те, що отримують, а зовсім інше? Теоретично все це змінити вже в комп’ютері може керівник, але про це всі будуть знати. І такі речі не залишаються невідомими. Це – гучний скандал і втрата репутації”, – коментує Бекешкіна.

“З власного досвіду: прийшла в КМІС, якраз була чергова передача даних з 15.00 до 16.00. Питаю у Паніотто: що там? Каже: не знаю, пішли подивимося. Пішли подивилися. Результати, звісно, не скажу, бо не маю права.
Але є причини для підозр, що спроби дискредитувати екзит-поли будуть набирати силу. Кажу “екзит-поли” у множині – бо поки дані реальних екзит-полів поки дуже подібні”, – зазначила Ірина Бекешкіна.

Вона вказала також на фейкові організації на кшталт ВГО “Передові правові ініціативи”, які нібито проводять опитування “по 100 тисяч за два дні, ще якісь невідомі стоять на дільницях”.

“І буде: “а ми на ваш екзит-пол нашим екзит-полом”. А що? На людей не надто освічених це може подіяти”, – попередла Бекешкіна.

Варто зазначити, що народний депутат Мустафа Найєм у своєму телеграм-каналі оприлюднює “непрямі” дані екзит-полів, за якими лідирує Зеленський, а Юлія Тимошенко “значно відстає від другого місця – Петра Порошенка. Найєм, як і на попередніх виборах, подає цифри у вигляді “популярності спиртних напоїв” – “Зебровка”, “Шоколадний лікер”, “Вдова Кліко”.

Він же пише, маючи на увазі прибічників Тимошенко: “Тим часом, під Центрвиборчкомом аномальне пожвавлення невідомих товаришів, які охороняють намети. Так, там вже є намети. І судячи з усього, до ночі буде акція протесту проти фальсифікації на виборах”.

У свою чергу близька до Тимошенко блогерка Альона Яхно наводить власні дані нібито екзит-полів: “Зелений горошок” – 28%, “Весна, що переможе” – 20%, “Шоколадний торт” – 18%.

Читайте також:
“Черги на дві вулиці”. Як українці в містах Європи голосують на виборах Президента

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна