У Дніпрі створили 3D-принтер, що друкує з будь-яких металів

 

Конструктори з Дніпра створили високоточний 3D-принтер, який вміє друкувати деталі високої складності практично з будь-яких металів і сплавів.

Про це повідомляє профільне видання ain.ua.

Зокрема, авторами розробки є компанія Additive Laser Technology (ALT) на чолі з Сергієм Аджамським.

Експерти зазначають, що аналогів пристрою в Україні немає, а західні принтери, як і віддруковані на них деталі, коштують в десятки разів дорожче.

Український принтер, як стверджують розробники, дозволяє значно знизити вартість друку, підвищити якість виробів, а головне — зробити технологію доступною українському бізнесу, дрібним виробництвам і незалежним конструкторам.

“У світі існує всього декілька компаній-гігантів — General Electric, EOS, DMG, які користуються цією технологією друку з металів. Вартість їх 3D-принтерів обчислюється мільйонами євро, використання сторонньої сировини (металевого порошку) обмежена виробником, а передача технології заборонена. Все це обмежує масове використання 3D-друку металами “, — зазначив Аджамський.

Його команда розробила власну технологію 3D-друку і зібрала принтер дешевший і практичніший. На противагу аналогам, 3D-принтери ALT дозволяють працювати з будь-якими металами і навіть металевими сплавами, які можна готувати прямо під час друку, поєднуючи різні порошки.

За словами Аджамського, подібне обладнання дуже дороге через застосовування іттербієвих лазерів і ціло низки складної автоматики. Найдешевший аналог в Європі коштує від $ 500 тис. Принтер ALT можна купити трохи більше, ніж за $ 100 тис. При цьому українське обладнання є більш компактним і споживає менше потужності.

“Наш принтер легко транспортується, його можна встановити практично у будь-якому приміщенні і навіть офісі”, — стверджує директор компанії.

ALT поставляє принтери “під ключ” — з повним комплектом допоміжного обладнання і витратними матеріалами, а також готова консультувати по створенню макетів і проектних рішень. Однак, зважаючи на те, що потенційних замовників такого дорогого устаткування в Україні дуже небагато, компанія заробляє і тим, що друкує деталі на замовлення.

“За номенклатурою деталей — це, здебільшого, запчастини для авіаційної техніки, машинобудування, ядерної енергетики. Найближчим часом плануємо запустити друк тазостегнових суглобів для потреб нашої медицини “, — сказав Аджамський.

Наприклад, за його словами, на такому принтері можна надрукувати титанові імпланти кісткових тканин, частини турбореактивних авіаційних двигунів — лопатки турбін або форсунки ТРД для Airbus A320neo, Boeing 737 MAX і COMAC C919, двигунів для ракет носіїв та ін.

Працює принтер методом пошарового лазерного плавлення і дозволяє виплавити елемент практично будь-якої складності. Деталі друкують з жароміцного сплаву нікелю з хромом (Inconel 718) та алюмінієм. Також почали освоювати друк з титану і бронзи.

Загалом машини дозволяють друкувати з будь-яких матеріалів, зокрема з дорогоцінних металів, стверджує Аджамський.

Читайте також:
У Південній Америці успішно запустили ракету-носій з українським двигуном. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна