Викладача Одеської морської академії звільнили за пропаганду “величі російської зброї”

 

Викладача тактики та загальновійськових дисциплін, професора Андрія Поспєлова звільнили з Одеської морської академії Військово-морських сил України за неприйнятну ідеологічну концепцію та пропаганду “величі російської зброї” на шостому році війни з РФ.

Такого висновку за результатами перевірки дійшла спеціально створена для цього комісія, повідомляє у “Фейсбуці” прес-служба ВМСУ.

“У грудні 2018 року в Інституті Військово-морських сил Національного університету «Одеська морська академія» було проведено конкурс на заміщення вакантної посади професора кафедри тактики та загальновійськових дисциплін, на якому серед двох претендентів переможцем було обрано А. Поспєлова. У цей же час, у соціальних мережах були розміщені непоодинокі оціночні судження стосовно того, що призначення Поспєлова на посаду, пов’язану з педагогічною діяльністю в ІВМС НУ «ОМА» є таким, що підриває авторитет ВМС ЗС України та несе загрози вихованню майбутніх командирів ВМС ЗСУ у зв’язку з тим, що він просуває антиукраїнські ідеї”, – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цією інформацією командування ВМСУ 29 грудня 2018 року призначило спільну комісію. Протягом двох місяців вона детально вивчала обставини проведення конкурсу, наукові та методичні праці Поспєлова, його виступи у ЗМІ в різні часи, а також аналізувала інформацію в соцмережах, розглянула звернення від представників громадянських організацій та одного народного депутата і спілкувалася як з опонентами, так і з прибічниками викладача.

“За результатами вивчення наданих документів комісія дійшла до висновку, що за формальними ознаками порушень у проведені процедури конкурсу на заміщення вакантної посади професора кафедри тактики та загальновійськових дисциплін не виявлено.

Комісія також відзначила високий рівень енциклопедичних історичних знань, педагогічних навичок Поспєлова, його спроможність зацікавити курсантів предметами, які він викладає, досягти формування в тих, кого він навчає, визначених ним світоглядних позицій з відповідним обґрунтуванням”, – зазначається  в повідомленні.

Саме зі світоглядними позиціями професора й виникла проблема.

У ході службової перевірки було встановлено, що як мінімум з 2014 року 42-річний Андрій Поспєлов на договірній основі співпрацює з російським видавництвом “Эксмо” за посередництва білоруського видавництва “Айдіономікс”. За цей час у Москві було видано кілька його книжок, переважно енциклопедичного змісту.

І саме в процесі перевірки, у січні 2019 року, в столиці держави-агресора вийшла чергова праця українського професора – (мовою оригіналу) “Российский военно-морской флот”.

Цю крижку комісія оцінила не лише як історичну, а і як таку, що “носить відверто пропагандистську спрямованість, ґрунтовно і у повній мірі відповідно до історичної концепції країни-агресора обґрунтовує і пропагує застосування російського військово-морського флоту, у тому числі і сучасності, також і проти Грузії і України, формує думку читача щодо наявності історичних підстав імперської політики Росії в історичному контексті й в умовах сьогодення”.

У прес-службі ВМСУ наводять деякі цитати з книжки професора Поспєлова, яка вільно продається як на території Росії, так і через світові інтернет-ресурси, доступні в інформаційному просторі України:

24 марта 1999 г. блок НАТО развязал войну против Югославии“;
“8 августа 2008 г. началась война Грузии против Южной Осетии”;
Русское военно-морское оружие уникально и мощно настолько, что вызывает страх у недругов и зависть у многих всемирно известных производителей. Россию снова боятся, но и уважают. Пока корабли и подводные лодки российского военно-морского флота бороздят моря и океаны, до тех пор наша страна будет оставаться великой державой“.

Окупацію Криму Росією одеський професор оцінив так: “вхождение весной 2014 г. Крыма в состав Российской Федерации и восстановление на полуострове военно-морской инфраструктуры, как в старые добрые времена, открыли для отечественного флота новые перспективы“.

“Виходячи із зазначеного, комісія дійшла до висновку, що ідеологічна концепція А. Поспєлова у поєднанні з його оплачуваною пропагандистською роботою на користь країни-агресора є неприйнятними для науково-педагогічного працівника вищого військового навчального закладу України”, – наголошують у ВМСУ.

Зазначається також, що матеріали перевірки “передані до компетентних правоохоронних органів
для надання правової оцінки”.

Росфлот-Поспелов Росфлот-Поспелов Росфлот-Поспелов1 Росфлот-Поспелов2 Росфлот-Поспелов3 Росфлот-Поспелов4 Росфлот-Поспелов6
<
>

Читайте також:
Пам’яті “кіборгів”: одеська Військова академія утворила на плацу цифри 242

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна