У Львові біля пам’ятника Бандері облаштують музей Гідності

 

У приміщенні непрацюючого кінотеатру “Дзвін” на вул. Шептицьких, 45 (позаду пам’ятника Степану Бандері) у Львові облаштують меморіальний музей Гідності.

Відповідне рішення погодили депутати під час засідання сесії Львівської міської ради, передає Zaxid.net.

Як вказано в пояснювальній записці до ухвали, музей Гідності має на меті вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні. Окрім того, у музеї можна буде влаштовувати конференції, круглі столи та тематичні обговорення.

“Меморіальний музей Гідності у Львові має бути зведений і має стати символом боротьби нашого українського народу за свою свободу, боротьби за гідність. Створення цього музею, музею розуміння тих процесів, які відбувалися в українському суспільстві, є надто важливими”, – мовиться у пояснювальній записці до ухвали.

Цим ж рішенням депутати створили комунальну установу “Меморіальний музей Гідності у Львові”, яка займатиметься створенням та управлінням музею.

Як відомо, кінотеатр на вул. Шептицьких, 45 збудували у 1950-х роках – спочатку його називали “Першим літнім” кінотеатром, бо він не мав даху – кінопокази проводили під відкритим небом.

Після того, як в кінотеатрі добудували дах, його перейменували на “Маяк”, а згодом – на “Дзвін”. На початку 2000-х років кінотеатр перестав функціонувати.

У 2007 року довкола кінотеатру “Дзвін” виник майновий скандал.

Тоді депутати депутати Львівської міськради віддали приміщення в оренду ТзОВ “Дзвін і К”. Умовою передачі кінотеатру в приватну власність було створення там музею Степана Бандери, чого так і не відбулось.

Пізніше міському управлінню культури довелось судитись з підприємством, щоби повернути собі кінотеатр.

Читайте також:
У Львівському історичному музеї презентували зброю XVIII-XXІ століть

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.