“Марш жінок” у Києві: газ, сутички, затримання. ВІДЕО

 

У Києві в п’ятницю, 8 березня, відбулася акція “Марш жінок”, учасники якої виступили за гендерну рівність, проти домашнього, сексуального і психологічного насильства.

Паралельно проходила контракція правих сил – затримані щонайменше троє її учасників, які намагалися завадити проведенню “Маршу жінок”, передає “Радіо Свобода”.

Зібрання почалися на Михайлівській площі. Кількість учасниць “Маршу жінок” сягала кількох сотень, супротивників – кілька десятків. Поміж учасниць були представники ЛГБТ-спільноти з відповідною символікою, ВІЛ-позитивні жінки, активістки феміністських організацій, чимало чоловіків.

Скликала акцію через Facebook та керувала нею в мегафон Олена Шевченко з ГО “Інсайт”.

Учасники “Маршу жінок” заявили, що підтримують ухвалення Стамбульської конвенції, закликають, зокрема, дати жінкам захист від насильства, дати рівні можливості для них та скасувати гендерні стереотипи. Серед іншого учасники акції наголосили, що виступають проти “скляної стелі” (обмеження на різні посади для жінок) та проти заборони права на аборт.

Серед численних плакатів були “Квіти клумбам – права жінкам”, “Моє тіло – моє діло”, “Ні фашизму і сексизму” та ін.

Противники “Маршу жінок” тримали плакати з гаслами: “Бог! Батьківщина! Патріархат!”, “Фемінізм руйнує українські родини”, “Заборонити діяльність іноземних фондів в Україні”, прапори з символікою руху “Традиція і порядок” тощо.

Порядок забезпечували сотні працівників Нацполіції, ППОП та бійців Нацгвардії, які розділяли два табори.

Після спроби правих застосувати газовий балончик відбулися затримання. Серед тих, кого відтіснили правоохоронці, був лідер “Братства” Дмитро Корчинський – один з організаторів контракції.

Фото: твіттер Paweł Pieniążek

Як поінформував відділ комунікації поліції Києва, “під час збору учасників між представниками виник конфлікт і сутички. Правоохоронці оперативно втрутилися і запобігли бійці. Трьох активних учасників доставили в управління поліції для дачі пояснень”.

Надалі “Марш жінок” сформував колону і пройшов через Європейську площу до Поштової площі, звідки “феміністки” роз’їжджалися невеликими групами.

По маршруту “Маршу жінок” відбувся інцидент із підривом вибухового пакету поруч із колоною.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна