Небойова втрата: на Донеччині загинув 21-річний лейтенант зі 128 огшбр Богдан Слобода. ФОТО

доповнено

Від поранень, отриманих у зоні ООС, помер 21-річний офіцер із 128 огшбр ЗСУ Богдан Слобода, уродженець Львівщини.

Як передає “Новинарня“, про це 7 березня повідомив начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Петро Ткачук.

“Сьогодні сумний мартиролог Національної академії сухопутних військ поповнився ще одним прізвищем новітнього героя. Від поранень, отриманих в зоні проведення Операції об’єднаних сил, помер лейтенант Богдан Слобода.
Випускник 2018 року факультету бойового застосування військ лейтенант Слобода практично з перших днів своєї офіцерської служби у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади з честю виконував завдання із захисту України від агресора”, – написав Ткачук у “Фейсбуці”.

Слобода Богдан Іванович народився 13 травня 1997 року в місті Новояворівськ Яворівського району Львівської області в родині військовослужбовців. Єдиний син у батьків.

Дитинство провів у смт Шкло, у бабусі, де закінчив школу.

2014 року вступив на навчання до НАСВ ім. Сагайдачного. По закінченні Академії пішов на контракт до ЗСУ у 128-му закарпатську бригаду.

Фатальні кульові поранення отримав 6 березня “на території Донецької області” (місце й обставини загибелі не уточнені).

За інформацією прес-центру штабу ООС, 6 березня бойових втрат у ЗСУ не було, 7 березня станом на 18:00 – троє поранених.

Ці та інші деталі, а також повідомлення джерел “Новинарні” вказують на те, що втрата – небойова. За деякими даними, молодого офіцера Слободу вбили підлеглі.

“Вся стрічка рясніє дописами про загибель на Донбасі молодого лейтенанта Богдана Слободи. І тонни проклять в коментарях на голови сепарів і, як не дивно, на голову Порошенка (прізвища путлєра не зустрічав). І чомусь ніхто не задумується, що гинуть наші патріоти не лише від куль окупантів та їх посіпак: “своїх” також не бракує, на жаль…” – написав у “Фейсбуці” Святослав Смук із “Книги пам’яті загиблих за Україну”.

“Смерть такої світлої людини – трагедія для всього нашого селища, –  розповіла LMN вчителька Марія Козак зі Шкла. – Богдан був дуже активним хлопцем. Коли просили виступати на шкільній сцені, ніколи не відмовляв. А як він вірші декламував! Знав їх напам’ять дуже багато. Богдан був надзвичайно порядним і вихованим, завжди вітався з усіма, мав багато друзів”.

“Богдан завжди ходив до церкви, був добрим християнином. Про нього у мене завжди будуть лише хороші спогади. Навіть після закінчення школи телефонував мені. Завжди розпитував про роботу, учнів, бажав успіхів. Ви знаєте, у мене є збірник диктантів, який мені колись дав Богдан. Учора я принесла його на урок і ще розказувала дітям про нього. Казала, що мають гордитися своїм земляком. А нині мусила сповістити їх про трагедію”, – сумує вчителька.

Слобода Богдан _3 Слобода Богдан Слобода Богдан _5 Слобода Богдан _1 Слобода Богдан _ Слобода Богдан _2
<
>

Мати шкільного друга Богдана каже, що завтра хлопець мав би повернутися у відпустку. Натомість о 14.30 у п’ятницю тіло загиблого зустрічатимуть на автостанції у Новояворівську.

За рішенням РДА, у Яворівському районі 7-10 березня скасовуються розважальні заходи.

“Щиро співчуваю моїм співслужбовцям – батькам Івану Михайловичу та Лесі Василівні з приводу непоправної втрати єдиного сина”, – написав начальник НАСВ Михайло Ткачук.

8 березня о 20:00 відбудеться парастас у храмі св. апостолів Петра і Павла у Новояворівську. 9 березня о 12:00 – чин похорону у храмі св. апостолів Петра і Павла.

ОНОВЛЕНО. Під час прощання із Богданом у Гарнізонному храмі Петра і Павла батьки не одразу впізнали його.

“Коли у храмі відкрили труну, батьки заявили, що чоловік, який у ній лежить, – не їх син. Проте побратими Богдана Слободи стверджували, що це саме він. Тіло відвезли у морг, щоб все з’ясувати”, – розповів журналістам священик Степан Сус.

Видання “Вголос” опублікувало відео цього інциденту.

Проте через годину у морзі батько загиблого визнав, що у труні саме його син.

“Батько все-таки впізнав його по родимці на щоці, яку не одразу помітив, бо вперше побачив Богдана з бородою. Окрім того, він втратив багато крові і це також могло дещо змінити його зовнішність”, – розповів директор департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Василь Мартиняк виданню ZAXID.NET.

Читайте також:
У Львові попрощалися із загиблим на Донбасі розвідником Богданом Гаврилівом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна