Всеправославного обговорення української автокефалії не буде, – Варфоломій

 

Патріарх Константинопольський Варфоломій відмовився зібрати собор предстоятелів православних церков для обговорення автокефалії Православної церкви України.

Про це йдеться у відповідному листі Варфоломія предстоятелю Антіохійської Православної Церкви, текст якого опублікований на сайті РПЦ, передає УНН.

“Ми отримали і читали уважно лист Вашого… Блаженства, № 100 від 31 грудня минулого року, в якому Ви просите зібрати Собор Предстоятелів Православних Церков для того, щоб залагодити проблему в Українській Церкві. У відповідь Ми Вас інформуємо, що після того, коли чотири Православних Церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми в справі Вселенського Священного Собору, чому немає виправдань, і Ваша давня Церква була однією з них, Вселенський Патріархат має серйозну підставу утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть не згодні один з одним”, – написав Варфоломій.

Також патріарх у листі нагадує про те, що Антіохійська церква, а також Російська, Болгарська і Грузинська проігнорували Всеправославний собор на Криті в 2016 році, що позбавляє ці церкви морального права вимагати всеправославних обговорень.

“Велика Свята Церква Христова, зважаючи на любов і самопожертву, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу серед мільйонів віруючих, які перебували поза канонічною церквою несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України”, – зазначено в листі Вселенського патріарха.

Нагадаємо, раніше митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що Москва протидіє визнанню помісними церквами на міжнародному рівні.

Читайте також:

Епіфаній назвав кількість парафій, готових перейти до ПЦУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна