“Наводи, Петров, на город Вашингтон!”: в Ісакіївському соборі РПЦ в Петербурзі хор виконав пісню про ядерний удар по США

 

У найбільшому православному соборі Петербурга – Ісакіївському соборі РПЦ – хор виконав пісню про ядерну атаку на США. Хорова композиція прозвучала на біс на концерті з нагоди 23 лютого – російського Дня захисника вітчизни.

Як повідомляють російські ЗМІ, цей випадок набув розголосу, коли Концертний хор Санкт-Петербурга розмістив відеозапис із виконанням пісні на своїй сторінці в соцмережі.

Жартівливу пісню “На підводному човні” написав на початку 1980-х років вологодський бард Андрій Козловський. Однак петербурзький хор виконує її в цілком серйозній манері.

На подводной лодочке с атомным моторчиком
Да с десятком бомбочек под сотню мегатонн
Пересек Атлантику и зову наводчика:
«Наводи, говорю, Петров, на город Вашингтон!»

Приспів:
Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
Все могу за три рубля!
Здравствуй, новая земля
Неприятеля!

И на самолетике сверху друг мой Вовочка
Не с пустыми люками в гости прилетел,
На подводной лодочке да с атомным моторчиком
Экипаж веселую песенку запел.

Приспів.

Сладко дремлют в Норфолке огоньки по берегу,
Спят усталые игрушки, негры тихо спят,
Ты прости, Америка, хорошая Америка,
Но пять сотен лет назад тебя открыли зря.

Приспів.

Пітерська публіка після виконання скандального номеру обдарувала хор оплесками та квітами.

Як з’ясувала “Новая газета”, композицію обрав для виконання наприкінці виступу художній керівник хору Володимир Беглєцов.

Він заявив, що це “документ епохи”, і “ми не переписуємо тексти заради політкоректності або якоїсь кон’юнктури”.

“Концерт у храмі не зобов’язує співати тільки літургійні твори. Ми привітали наших слухачів, ми показали їм, що цінуємо їхнє свято (23 лютого), їхнє минуле, їхню працю. Що ми разом з ними. І вони були раді це почути й відчути. Приходьте на концерти, не займайтеся політиканством!” – ідеться в заяві керівника хору.

У свою чергу протодиякон Андрій Кураєв назвав концертний номер “путінізм під склепінням Ісаакія”.

“Пісня сама по собі стара, з радянського андеграунду. Тоді вона була жартом і навіть сатирою на радянський агітпроп. Але сьогодні, після путінських «мультиків» і «жартів», та ще в такому суперсерйозному виконанні це ніяк не виглядає жартом. Пітерське підворіття перестало бути підворіттям. Воно рулить. І сповідує принцип «вдар першим». Тому що пролетаріату нічого втрачати, крім трьох рублів”, – написав Кураєв у своєму блозі.

Читайте також:
Російського кухаря зацькували і звільнили з роботи за жарт про вбитого Моторолу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна