Справа Єфремова: суд аналізував виступ екс-регіонала в Держдумі РФ, він зголоднів

 

У понеділок, 25 лютого, Старобільський районний суд Луганської області продовжив судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням екс-голови фракції Партії регіонів у ВР Олександра Єфремова у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України.

Як передає “Новинарня”, слухання було призначене на 10:00, втім і прокурори, і суд, і сам Єфремов чекали понад три години адвоката обвинуваченого. О 13:15 таки розпочали слухання.

Сьогодні у засіданні досліджували висновки судової лінгвістичної експертизи виступу Єфремова та інших учасників “круглого столу” “з питань України”, який відбувся 21 травня 2014 року в Державній думі Російської Федерації.

Тоді нардеп Єфремов перед російськими чиновниками обговорював та звітував про суспільно-політичну ситуацію в Україні. Трансляція велася на каналі Russia Today. 

“Я ще у 2004 році офіційно заявив про те, що федеральний устрій України – це найкращий варіант, бо наші регіони ментально, культурно, історично відрізняються одне від одного. Тоді мене звинуватили в сепаратизмі, хоча не розумію, чому в деяких політиків та правоохоронців “федералізм” і “сепаратизм” є синонімами. Тому люди мені сказали, що, оскільки Київ не може вирішити це питання, тому вони самі взялися за це. Зараз паралельно в одній державі на території Донецької та Луганської областей діють групи цивільного населення, активістів, які формують свої структури, владні органи. Територія є некерованою, за винятком міських рад, які обмежені у своїх функціях. Ситуація ускладнюється тим, що перестають працювати підприємства, закриваються бізнес-структури, люди стають безробітними, немає фінансових надходжень в сім’ї. До чого може призвести той факт, коли в тебе є автомат у руках, але немає грошей, аби прогодувати свою родину – думаю, не варто озвучувати”, – говорив Єфремов перед росіянами у 2014 році.

Також нинішній обвинувачений під час кількахвилинного виступу в Держдумі заявив, що чинна українська влада “не хоче вирішувати питання, які накопичилися в державі”.

Завершуючи свій виступ, Єфремов додав: “Існують тісні, родинні, історичні багатовікові зв’язки наших поколінь – це безумовно. Про це на Сході України пам’ятають, і я думаю, що це ніколи та нікому не вдасться знищити із нашої свідомості”.

Експертів запитували, чи були у виступах Єфремова та інших доповідачів заклики до насильницької зміни або повалення конституційного ладу в Україні, розпалювання расової, політичної ворожнечі, заклики до агресивної війни; чи погоджувався Єфремов із виступами інших доповідачів тощо.

На думку експертів, на вищезгаданому “круглому столі” поширювалася думка про те, що “чинна українська влада перебуває під впливом США, а її політика вимагає зовнішнього втручання”.

“Надається позитивна характеристика щодо проведення референдуму, приєднання до РФ, яку вважають “історичною Батьківщиною”. Прогнозувалися позитивні результати референдумів на Донеччині та Луганщині, стверджувалося, що референдум у Криму, який вже відбувся – це “демократичний спосіб” вирішення проблеми. Висловлюється необхідність підтримки росіянами південного сходу України, право “російського народу” жити під одним прапором як протилежність “насильницькій українізації”. Схвалювалися референдуми щодо створення “ДНР” й “ЛНР” та їх подальшого входу до складу Російської Федерації. Є висловлювання з ознаками розпалювання ворожнечі за політичними переконаннями та географічним місцем проживання”, – зачитав головуючий суддя висновок експерта.

Також на “круглому столі”, за словами експертів, наголошувалося на активній підтримці проросійського населення з боку РФ: виключалася участь регулярних російських військ, але “казаки” та охоронні фірми – дозволені, як і гуманітарки із медичними препаратами. Про це казав Володимир Жириновський.
Олександр Єфремов, згідно із висновкои експертів, погодився із цими висловами.

Коли суддя почав зачитувати пряму мову Єфремова про “Порошенка як про ставленика американських спецслужб” тощо, обвинувачений перебив суддю.

– Можете зупинитися? – питає Єфремов.

– Дасте дочитати? – суддя.

– Ви прочитали із тими розділовими знаками, які невідомо хто розставив. А якщо їх по-іншому розставити? Сенс буде інший, – заявив Єфремов та взявся сам читати свій же виступ 5-річної давнини.

– Інтонація вас видає, – сказав обвинувачений головуючому судді. – Не може людина, яка займається дослідженням письмового мовлення, оцінювати усний виступ.

Також Олександр Єфремов додав, що приведе в суд іншого експерта – який “правильно” проаналізує його виступ.

Згодом суддів укотре перервпв адвокат Єфремова, який емоційно та на підвищених тонах пояснював значення слова “лексема”, обурювався фальсифікацією кримінального провадження, просив суд визнати результати експертизи недопустимими доказами тощо. 

У висновку експертів залишилося дочитати 18 аркушів. Потім суд досліджуватиме документи, які характеризують Єфремова як особистість.

Суд о 17:15 відклав розгляд справи – Єфремов поскаржився, що “живе за графіком, снідає в 8-й ранку”, а сьогодні, перебуваючи цілий день у суді, ще навіть не обідав, а вже вечір.

Як повідомляла “Новинарня“, колишнього голову фракції Партії регіонів у ВР Олександра Єфремова затримали 30 липня 2016 року за підозрою у причетності до створення та діяльності угруповання “ЛНР”, дій із метою зміни меж території України та заволодіння майном “Луганськвугілля”. Також екс-“регіонала” звинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).
Сам Єфремов усі звинувачення на свою адресу відкидає.

4 січня 2017 року Генеральна прокуратура направила обвинувальний акт стосовно Єфремова до суду.

13 січня 2017 року Єфремова з Києва конвоювали до Старобільська, де він досі перебуває під арештом (суд щоразу продовжує такий запобіжний захід).

Суд у справі Олександра Єфремова триває від січня 2017 року. Призначено 183 засідання, із них понад 90 було перенесено з різних причин.

1 квітня 2017 року Генеральна прокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень щодо Єфремова – з приводу розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави в сумі 60 900 грн.

Тоді начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив: “Справа стосувалася публічних виступів Єфремова у період лютого – квітня 2014 року. За результатами розслідування, саме за фактом розпалювання міжнаціональної ненависті, її закрито. За висновками експертизи, саме такого різновиду злочину в цьому немає. Але ці заяви перевіряються у загальному контексті розслідування великої справи щодо сепаратизму. Їм ще дадуть оцінку”.

Щодо Єфремова було порушено ще два провадження – про зловживання службовим становищем і прийняття диктаторських законів ВР 16 січня 2014 року, а також про вплив на тендерні процедури вугледобувної промисловості у Луганській області.

У 1998-2005 роках Єфремов очолював Луганську ОДА.

Читайте також:
У справі Єфремова суд допитав екс-голову Луганської ОДА

підготувала: Людмила Кліщук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна