Парламентські вибори у Молдові: проходять 4 партії, у лідерах – політсила Додона

 

Перше місце з підсумками виборів у Молдові зайняла проросійська партія соціалістів, однак вона не матиме голосів для формування уряду.

Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів, оприлюднені ЦВК після опрацювання 97,5% бюлетенів, передає“Європейської правди”.

Соцпартія, фактичним лідером якої є президент Ігор Додон, отримує 31,4% на виборах за партійним списком. Це – дещо менше, аніж прогнозували для них соціологічні опитування. У останні тижні рейтинг соціалістів знижувався.

На другому місці – блок опозиції ACUM, що об’єднав ключові опозиційні партії, очолювані Майєю Санду та Андреєм Нестасе. ACUM станом на зараз бере 26,1%, що більше за прогнозні показники.

Правляча Демпартія на чолі з найбагатшим олігархом Молдови Владом Плахотнюком на партійних виборах посіла третє місце із 24%. “Демократи” також декларують проєвропейське спрямування, однак їх критикують за корупцію і “імітацію” руху держави до ЄС.

Четверті – популістська партія “Шор”, очолювана скандальним бізнесменом Іланом Шором, якого звинувачують в причетності до крадіжки мільярда євро з банків Молдови. Шор визнаний винним судом першої інстанції, але лишається на свободі через “затримку” апеляційних слухань (вважається, що це – через його співпрацю з партією влади).

Як відомо, парламент Молдови обирається за змішаною системою – половина депутатів за партійним списком, половина – за мажоритарними округами, через що зараз неможливо спрогнозувати фінальний склад коаліції.

Читайте також:
З Придністров’я не буде жодних агресивних дій щодо України, — Красносельський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна