CБУ заявила про викриття виборчої піраміди на чолі з депутатом Верховної Ради

 

Служба безпеки заявила, що викрила “виборчу піраміду” під керівництвом народного депутата, яка працювала у низці регіонів України і мала на меті забезпечити конкретному кандидату перемогу на виборах президента.

Про це на брифінгу у четвер, 21 лютого, повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Як інформує LB.ua, раніше з’явилась інформація, що слідчі проводять масові обшуки у представників штабу Юлії Тимошенко.

Кононенко підтвердив факт обшуків, але не повідомив, що вони пов’язані з “Батьківщиною”.

“У значній частині регіонів сьогодні проводять понад три десятки обшуків. Мета – документування створення так званих виборчих пірамід і недопущення їх використання на виборах. Підставою стала інформація про створення злочинної організації за участю і з провідною роллю громадян Російської Федерації і громадян України, які співпрацюють з російськими спецслужбами”, – заявив Кононенко.

Керівником всієї цієї організації є народний депутат України, ім’я якого Кононенко не називав. У нього було троє координаторів, відповідальних за різні регіони. У них так само були координатори нижчого рівня, які відповідають за дві області, і так далі.

На найнижчому рівні перебували місцеві жителі, які мали забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата.

СБУ має платіжні відомості групи з 151 округу в Полтавській області, де вказано 216 так званих старших на виборчих дільницях і 3250 членів низових “десяток”.

На їх підставі слідство припускає, що загалом по Україні до створення “піраміди” могли бути залучені понад 680 тисяч осіб.

Кононенко наголосив, що багато членів “піраміди” безпосередньо з пов’язані з Росією.

Наприклад, у Вінницькій області відповідальним за це був громадянин РФ Володимир Рябий, який 2012 року був довіреною особою кандидата в президента РФ Володимира Жириновського.

В Одеській області відповідальною була громадянка України Ганна Матюхіна, яка 2011 року працювала у виборчому штабі “Єдиної Росії”, а 2012 року – в штабі Володимира Путіна.

За даними СБУ, формування піраміди почалося ще наприкінці 2018 року.

Кононенко зазначив, що процесуальні дії та слідство ще тривають, а також продемонстрував відео, де окремі члени “виборчої піраміди” обговорюють суми для виплат, схему роботи, заходи безпеки та інше.

Зокрема, за словами Кононенка, на підкуп виборців тільки у Хмельницькій області планувалось витратити три мільйона гривень, пише “Українська правда”.

На відео, яке було представлене СБУ, перемови вели особи на ім’я В. Ковалевський, С. Білошицький, В. Ходулін та невідомі особи.

Під час розмов вони обговорювали, коли і як мають проводитися агітаційні хвилі, скільки коштів виплачувати агітаторам, зокрема зауважувалося, що обіцяли платити по 500-700 гривень, а насправді заплатили по 300 грн.

Згодом на сайті СБУ виклали матеріали, згідно з якими схеми нібито фінансував депутат Верховної Ради Руслан Богдан (“Батьківщина”): він відповідав за фінансування агітаторів, спостерігачів на виборах і організаторів штабів. За організацію штабів у північних і центральних регіонах відповідав Вартан Юмукян (голова партії “Єдина Україна”, екс-радник голови Луганської обласної адміністрації), в західних – Владислав Ковалевський, у східних – Євген Матвійчук. Усі вони були керівниками ТОВ “Смарт Пауер” яка досліджує кон’юнктуру ринку та громадську думку.

Водночас наближений до чинного президента Петра Порошенка (головним конкурентом якого на прийдешніх виборах, згідно з даними соцопитувань, є лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко, – “Н”) телеканал “Прямий” з посиланням на власні джерела повідомив, що організатором “піраміди” нібито є депутат від “Батьківщини” Руслан Богдан. Також до організації схеми з підкупу виборців нібито причетний нардеп від цієї ж політсили Валерій Дубіль.

Також, як інформує новинний канал Newsroom у Facebook, який ведуть українські журналістки Тетяна Ніколаєнко та Оксана Денисова, обшуки проводять СБУ, прокуратура та Державне бюро розслідувань.

У партійні штаби силовики не заходять, агітаторів виловлюють поодинці на інших робочих місцях, вилучають зарплатні відомості, гроші та розписки щодо їх отримання. Джерела новинарів стверджують, що під час обшуків поки що ніхто не затриманий. Також, вони підтвердили, що координував та фінансував усю цю передвиборчу “фінансову піраміду” партієць Тимошенко Валерій Дубіль.

Руслан Богдан та Валерій Дубіль наразі не коментували цієї інформації. Також поки що немає коментарів від представників партії “Батьківщина”.

Читайте також:
“Біла Балаклава” Євген Моренець затриманий СБУ у справі держперевороту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна