Половина обіцянок найпопулярніших кандидатів не стосується повноважень президента

 

Майже половина обіцянок кандидатів у президенти, які прописані у їхніх передвиборчих програмах, не стосуються конституційних повноважень президента, свідчать результати моніторингу програм дюжини найбільш рейтингових кандидатів у президенти, які озвучив аналітик Комітету виборців України (КВУ) Денис Рибачок.

“Майже половина того, що обіцяють кандидати в президенти, не стосується повноважень президента. Повноваження президента і його компетенції досить чітко виписані в статті 106 Конституції України”, – наголосив Рибачок, передає “Укрінформ”.

Комітет виборців провів моніторинг і аналіз програм дванадцяти найбільш рейтингових кандидатів у президенти за 14 основними напрямками, серед яких – зовнішня політика, армія, судова реформа, боротьба з корупцією, освіта, медицина, культура, децентралізація.

При цьому імен кандидатів аналітик КВУ не озвучив. Відтак аналітики КВУ визначили топ-5 тем, про які пишуть кандидати у своїх програмах.

“На першому місці питання економіки. В середньому 31% кожної програми кандидата – це економічний блок. Це питання того, як залучити в Україну інвестиції, що робити з податками, створення нових робочих місць, зарплати, тарифи, соціальні виплати, пенсії і так далі”, – розповів Рибачок.

За його словами, кандидати в президенти говорять про економіку вдвічі більше, ніж про безпеку, армію і зовнішню політику разом узяті.

На другому місці – питання правової політики, які згадуються в 11% програм.

“Лише третє місце в програмах – це питання безпеки і армії”, – сказав Рибачок і уточнив, що в середньому 8% програм акцентують саме на цьому.

“Ще 20% – це загальні слова, красиві історії з життя кандидатів і дуже гарні епітети”, – розповів аналітик Комітету виборців України.

Він також наголосив, що у передвиборчих програмах є негативний тренд – частина кандидатів пропагують недемократичні практики.

“Вже зараз низка кандидатів публічно закликають до впровадження смертної кари в Україні… хоча є рішення Конституційного Суду з далекого 1999 року, де взагалі було визнано, що смертна кара в принципі суперечить Конституції України”, – зауважив аналітик КВУ Денис Рибачок.

Серед негативних тенденцій, за оцінкою КВУ, й те, що половина найрейтинговіших кандидатів обіцяють повністю скасувати недоторканність народних депутатів, президента, суддів.

Окремі кандидати спекулюють на ідеях відкликання виборцями депутатів і президента. Масово набувають поширення ідеї референдумів, які пропонується проводити в обхід парламенту і певних процедур, що мають бути визначені законом.

За аналізом КВУ, із 12-ти найрейтинговіших кандидатів вісім прямо підтримують вступ України в НАТО і зближення з ЄС, хоча їхні програми не корелюються з демократичними європейськими практиками.

Як зауважив Рибачок, ані міжнародні стандарти, ані національне законодавство не встановлюють критеріїв, за якими можна було би визначити змістовність чи беззмістовність виборчої кампанії.

“Передвиборча програма – це певний план дій, детальний документ, в якому кандидат розписує, що він робитиме протягом наступних 5 років відповідно до своїх повноважень, компетенції і так далі. По хорошому, якісна передвиборча програма – це готовий план дій уряду, готовий документ, який треба взяти і виконувати”, – зазначив Рибачок.

Він додав, що в Україні кандидати сприймають програму крізь призму передвиборчої агітації, а до реального плану дій програма жодного кандидата не має відношення.

Він також додав, що 80% виборців не читають програм кандидатів у президенти.

Вибори президента України відбудуться 31 березня. Для участі в них зареєструвалися 44 кандидати.

Читайте також:
МВС закликає кандидатів у президенти верифікувати свої сторінки у соцмережах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.