Росію зобов’язали виплатити Грузії €10 мільйонів за моральні збитки

 

Велика палата Європейського суду з прав людини зобов’язала Росію виплатити Грузії 10 мільйонів євро у вигляді компенсації моральної шкоди, завданої 1,5 тис. громадянам Грузії.

Про це повідомляє “Новинарня” із посиланням на рішення суду.

“Європейський суд з прав людини ухвалив шістнадцятьма голосами проти одного, що Росія повинна виплатити Грузії 10 млн. євро в якості компенсації моральної шкоди, заподіяної групі з не менш як 1500 громадян Грузії”, — йдеться в повідомленні.

Так, відповідно до рішення Суду, сума в 10 млн. євро повинна бути розподілена між цими громадянами.

Так, по 2 тис. євро повинні отримати громадяни Грузії, які стали жертвами порушення статті 4 Протоколу № 4 Європейської конвенції про права людини про колективну висилку.

Крім того, від 10 до 15 тис. євро повинні отримати громадяни, які стали жертвами порушення так само пункту 1 статті 5 Конвенції про незаконне позбавлення волі і статті 3 про нелюдських і принижують гідність умови утримання під вартою.

3 липня 2014 року більша палата ЄСПЛ оголосила постанову за позовом Грузії проти Росії у зв’язку із здійсненими з кінця вересня 2006 року по січень 2007 року видворенням і депортацією з РФ грузинських громадян. Суд визнав порушення Росією положень Європейської конвенції з прав людини, але не визначив суму грошової компенсації.

У липні 2015 року Грузія звернулася до ЄСПЛ з метою стягнути з Росії 70,32 млн. євро.

До слова, Росія лідирує за кількістю позовів, спрямованих проти неї до Європейського суду з прав людини.

Читайте також:
ЄСПЛ повернув справі Сенцова і Кольченка пріоритет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна