Екс-директору Укркосмосу повідомили про підозру через крадіжку $8 млн.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили колишньому керівнику ДП “Укркосмос” про підозру у зловживанні своїм службовим становищем (ч.2 ст.364 КК).

Про це 30 січня повідомила прес-служба НАБУ.

“Цього ж дня позаштатному раднику повідомлено про нову підозру в організації зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч.3 ст.27, ч.2 ст.364, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією НАБУ, слідство встановило, що впродовж 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон та легалізували 8,245 млн. доларів призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП “ВО Південмаш”, та виділених за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії українського уряду в розмірі 292,4 млн. доларів.

“Задля цього колишній генеральний директор ДП “Укркосмос” за вказівкою свого позаштатного радника підписав та передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв’язку України — канадській корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp — документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольної позаштатному раднику цього ДП”, – зазначили в НАБУ.

В результаті цих дій, 8,245 млн. доларів з отриманих компанією позаштатного радника, що зареєстрована на Кіпрі, були використані у власних інтересах підозрюваного.

“В результаті таких дій зірвано запуск першого українського телекомунікаційного супутника “Либідь”, як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв’язку України, проте на даний час Кабінетом Міністрів України продовжується обслуговування отриманого державним підприємством кредиту, за яким Канадському експортному агентству вже сплачено близько 6 мільярдів гривень”, – додали в Бюро.

Як відомо, екс-керівник ДП є третім підозрюваним у кримінальному провадженні, що розслідують детективи НАБУ.

Ще двом особам — колишньому позаштатному раднику генерального директора Національного космічного агентства України та особі-посереднику — про підозру повідомлено в грудні 2018 року.
Тоді екс-радника генерального директора НКАУ Михайла Гріншпона відправили під домашній арешт.

Читайте також:
Крадіжка з “Укркосмосу” $8 мільйонів зірвала запуск першого українського супутника “Либідь”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна