Набув чинності закон про протимінну діяльність

 

В Україні сьогодні, 25 січня, набув чинності закон про протимінну діяльність №2642-VIII.

Він передбачає створення системи органів, які будуть планувати, координувати, виконувати розмінування, допускати до цього певні компанії, а потім перевіряти якість робіт.

Законом встановлено, що “протимінна діяльність — комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України, а також на зменшення та усунення наслідків негативного впливу вибухонебезпечних предметів на соціально-економічні умови життєдіяльності населення та довкілля”.

Передбачається створення центру протимінних операцій та в його складі – інспекцію з контролю якості, яка контролюватиме якість проведених робіт.

Як саме відбуватиметься контроль та хто увійде до складу інспекції – визначатиме національний орган з питань протимінної діяльності за пропозицією центру.

Розмінуванням будуть займатися компанії – так звані оператори протимінної діяльності. Держава планує вести реєстр операторів протимінної діяльності.

Отримавши акредитацію, оператори будуть виконувати наступні функції: розмінування (виявлення, знешкодження, знищення та перевезення вибухонебезпечних предметів); навчання людей протидії ризикам, пов’язаним з вибухівкою; пропаганда незастосування вибухонебезпечних предметів; знищення та утилізація мін, не придатних для подальшого використання і зберігання; надання медичної допомоги постраждалим, медична/професійна реабілітація; підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування.

Фахівці з розмінування будуть зобов’язані страхувати своє життя і здоров’я. Передбачається, що мінімальна страхова сума за договором складе 250 мінімальних зарплат (за станом на 2019 рік – це 1 мільйон 43 тисяч 250 грн.).

Як писала “Новинарня“, 6 грудня Верховна Рада 242 голосами ухвалила у другому читанні законопроект №9080-1 про протимінну діяльність в Україні. При цьому парламент мусив шість разів переголосовувати “за повернення” через брак голосів.

Читайте також:
З початку агресії РФ на мінах підірвалися 833 мирні мешканці, – МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна