Парламент схвалив закон про прямі закупівлі озброєнь

 

На ранковому засіданні в четвер, 17 січня, Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом”.

За проект №9122 проголосували 236 народних депутатів.

Законом передбачається можливість прямих поставок озброєння і техніки Міністерству оборони без посередництва державного концерну “Укроборонпром”.

Зокрема, актом передбачається надати можливість держзамовникам державного оборонного замовлення безпосередньо здійснювати закупівлю продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом, щоб оптимізувати цей процес і прискорити процес закупівель по імпорту в разі такої необхідності, а також заощадити кошти за рахунок відсутності плати за посередницькі послуги.

Законом вдосконалюється правове регулювання питань, пов’язаних з офсетними договорами.

У разі здійснення закупівлі продукції оборонного призначення в іноземної юридичної особи – виробника або постачальника такої продукції, робіт і послуг на суму, що перевищує п’ять мільйонів євро, обов’язковою умовою такої закупівлі є одержання Україною в особі офсетного бенефіціара відповідних компенсацій, цитує текст закону прес-служба ВР.

Законом встановлено, що “в умовах особливого періоду, введення надзвичайного стану, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях компенсаційні (офсетні) договори можуть не укладатися. Рішення про неукладення компенсаційного (офсетного) договору приймається Кабінетом Міністрів України за поданням державного замовника”.

Раніше голова ВР Андрій Парубій заявив, що закон про закупівлю послуг оборонного призначення надав Сполученим Штатам Америки можливість передати технічну допомогу для Збройних сил України та загалом є важливим законопроектом для співпраці зі США.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна