ЄС вводить нові санкції проти Ірану

 

Євросоюз вводить нові санкції проти Ірану.

Як повідомив 8 січня у “Твіттері” міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, штрафні заходи спрямовані проти іранських спецслужб “у зв’язку з їх злочинними задумами, які плануються на європейській території”.

“Сильний сигнал ЄС про те, що ми не сприймаємо таку поведінку в Європі”, – зазначив міністр, якого цитує DW.

Джерело інформагентства dpa в дипломатичних колах у Брюсселі повідомило, що штрафні заходи були узгоджені міністрами загальноєвропейських справ країн ЄС 8 січня і наберуть чинності наступного дня. Вони включають в себе заборони на в’їзд і заморожування активів у країнах Євросоюзу.

Уряд Нідерландів на своєму сайті повідомив, що Євросоюз, почасти за рекомендацією Гааги, ввів санкції проти іранського міністерства інформації, яке очолює спецслужби, а також двох іранців. Причиною стало звинувачення в причетності до підготовки нападів на території ЄС. Брюссель очікує, що Іран буде співпрацювати, щоб відповісти запитання, які до нього виникають, і при необхідності допоможе розслідуванню.

У нідерландських спецслужб є “вагомі підстави” вважати, що Іран причетний до нападу на двох громадян Данії іранського походження, які критикували політику Тегерана. Інциденти сталися в Алмере у 2015 році і Гаазі у 2017 році. Влітку 2018 року іранський посол був викликаний в МЗС Нідерландів у зв’язку з подією, двоє співробітників іранського посольства були вислані з країни.

Наприкінці вересня, за даними данської спецслужби, було попереджено напад на групу іранців, які мешкають у Данії й виступають за незалежність регіону навколо іранського міста Ахваз. В обох випадках слідчі поклали відповідальність на іранські спецслужби. Тегеран відкинув свою можливу причетність.

Читайте також:
Іран відключили від платіжної системи SWIFT

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна