Бойовики ОРДЛО активно перешкоджають роботі місії ОБСЄ

 

Збройні формування Російської Федерації та їхні найманці на Донбасі забороняють спостерігачам СММ ОБСЄ здійснювати моніторинг та потрапляти на контрольовані ними об’єкти і території.

Це значно перешкоджає діяльності місії згідно з її мандатом, повідомляє українська сторона СЦКК.

За даними щоденного звіту СММ ОБСЄ, який опублікували у вівторок, 8 січня, зафіксовані обмеження свободи пересування, заборона доступу та інші перешкоди у виконанні мандата місії. 

Так, 5 січня на блокпосту поблизу населеного пункту Староласпа на Донеччині троє озброєних представників збройних формувань Російської Федерації вкотре відмовили патрулю СММ у проїзді у західному напрямку до селища Новоласпа на південь від Донецька, посилаючись на те що, нібито, там триває вогнева активність і несприятливі дорожні умови.

Наступного дня, в західному районі Донецької області, біля Старомихайлівки, троє окупантів не дозволили патрулю місії проїхати до цього населеного пункту, посилаючись на відсутність попереднього повідомлення про наміри СММ, а також, нібито, неочищені дороги внаслідок негоди.

Крім того, члени збройних формувань РФ продовжують відмовляти представникам СММ ОБСЄ у передбаченому мандатом місії доступі до ділянок, прилеглих до кордону з Російською Федерацією.

Так, поблизу селища Леонове (колишній Червоний Жовтень) на південь від Луганська троє членів збройних формувань РФ відмовили патрулю місії у доступі до пункту пропуску на кордоні в Леоновому, посилаючись знову ж таки на “несприятливі дорожні умови”.

Також 7 січня на блокпосту збройних формувань РФ приблизно за три кілометри на південь від мосту в селищі Щастя на північ від Луганська окупант повідомив спостерігачам місії про те, що дорога, яка веде на північ, не була розмінювана.

Українська сторона СЦКК вважає неприпустимим подібні агресивні дії російсько-окупаційних військ, які мають системний характер та призводять до ескалації напруги як на лінії розмежування, так і в цілому в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ свідчить про те, що керівництву окупантів є що приховувати від міжнародних спостерігачів, тому вони цинічно нехтують Мінськими домовленостями та свідомо прагнуть до подальшого загострення збройного конфлікту на Донбасі.

Читайте також:
На Донбасі підлатали пошкоджену бойовиками інфраструктуру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна