Морська охорона ДПСУ може отримати катери французького проекту

 

Міністерство внутрішніх справ у 2019 році запропонує Кабміну проект виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони ДПСУ морських кордонів України.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів в інтерв’ю “Інтерфакс-Україні”, повідомляє сайт МВС.

За словами Авакова, є намір повністю перебудувати систему контролю й охорони морських кордонів.

“Наші корабельні парки не оновлювалися десятки років. Тому у 2019 році ми будемо пропонувати уряду проект, аналогічний вертолітному, щоб радикально вирішити питання присутності наших прикордонних кораблів”, – заявив Арсен Аваков.

Очільник МВС зазначив, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але “з високим ступенем локалізації проекту в Україні”.

Зараз у складі Морської охорони Державної прикордонної служби України в цьому класі плавзасобів перебувають катери проекту 1400М “Гриф”, що будувались близько 30 років тому.
Раніше їх планувалось замінити на патрульні катери проекту 58130 (шифр “Орлан”), передає Український мілітарний портал. Їх будівництво було розпочато на феодосійському заводі “Море”. До окупації Криму до складу Морської охорони ДПСУ був переданий один катер – BG200 “Балаклава”. Після російської агресії у 2014-у році цей проект зі зрозумілих причин був зупинений.

Арсен Аваков не уточнив, про катери якої саме французької фірми йде мова. Для прикладу УМП розглядає катери фірми OCEA, катери якої активно експортуються за кордон та нещодавно були доставлені Береговій охороні Філіппін.
У портфелі моделей компанії є катери FPB 98 MKI, що постачались у Нігерію та Сурінам.

Вони мають довжину у 32 метри, за побажанням замовника можуть комплектуватись різними бойовими модулями та доглядовим човном.
Екіпаж OCEA FPB 98 MKI складається з 13 осіб, максимальна швидкість складає 35 вузлів, а дальність ходу – 1200 миль при швидкості у 12 вузлів. Також деякі показники можуть змінюватись в залежності від комплектації катеру.

Окрім того, у довжині 35 метрів компанія OCEA пропонує катер моделі FPB 110 MKII.

Читайте також:
Прикордонники в Азовському морі отримали новий катер

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна