Перевірки переселенців для отримання соцвиплат — незаконні, — ВСУ

 

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав незаконними дві постанови Кабінету міністрів, що стосуються перевірки внутрішніх переселенців для отримання соціальних виплат.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Касаційну скаргу Кабінету Міністрів України залишити без задоволення. Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 29 червня 2017 року і постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 4 липня 2018 залишити без змін”, — йдеться в постанові Верховного Суду від 20 грудня 2018 року у справі №826/12123/16.

У поясненні мовиться, що колегія суддів вважає — суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що положення пунктів 7, 8, 9, 13 “Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” і “Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат переселенцям за місцем їх фактичного проживання/перебування”, які затверджені постановою Кабміну №365 від 8 червня 2016 і абзац 10 пункту 1 постанови Кабміну “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” №637 від 5 листопада 2014 року слід визнати недійсними, адже останні не відповідають правовим актам вищої юридичної сили.

Крім того, в документі йдеться, що касаційна скарга не містить належних і обґрунтованих доводів, які спростовували би наведений висновок суду.

У ній також не вказано інші міркування, що не були предметом перевірки апеляційного суду і щодо яких не наведені мотиви відхилення такого аргументу.

Зазначимо, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українські пенсії і соціальні виплати.

Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів “ДНР” і “ЛНР” лише реєструється в Україні, але жити повертається назад.

8 червня 2016 року Кабмін затвердив новий порядок призначення соцвиплат переселенцям і контролю за місцем їх фактичного перебування.

Кабмін встановив здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки наведених у довідці про зарахування переселенців на облік відомостей про фактичне місце проживання і складання акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї переселенців.

Згідно з постановою, така перевірка проводиться тільки щодо тих переселенців, які отримують соцвиплати, субсидії і пільги.

Після цього низка громадських організацій, а також приватних осіб подали позови про скасування цієї постанови і визнання дискримінаційними низки положень документа. Окружний адміністративний суд Києва визнав ці положення документа незаконними.

Потім Кабмін подав апеляційну скаргу на це рішення, але Київський апеляційний адмінсуд не задовольнив її. У зв’язку з чим Кабмін подав касаційну скаргу.

Раніше переселенці зобов’язані були раз на півроку продовжувати відповідну довідку. Після скасування цього обов’язку СБУ і Мінсоцполітики вирішили перевірити, чи законно біженці отримують соцвиплати, і припинили нараховувати гроші 450 тисячам осіб.

Пізніше виплати були відновлені 80 тисячам переселенців, які довели, що отримують їх законно.

Читайте також:
Мінсоцполітики назвало кількість переселенців із Донбасу та Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна