23 плакати про війну й Україну. У Києві відкрилася виставка Нікіти Тітова

 

Виставка “Шлях свободи. П’ять років України в плакатах Нікіти Тітова” відкрилася у вівторок, 18 грудня, в приміщенні агентства “Укрінформ” у Києві.

23 роботи художника, створені у 2013-2018 роках, спокійно розповідають про Україну та її війну.

“Шлях свободи” — це ключові, героїчні і часом трагічні події, через які нам доводиться пройти на шляху до змін і справжньої незалежності”, — описує плакатний ряд Нікіта Тітов.

Загалом у доробку Нікіти Тітова – більше 70 плакатів, і більша частина з них так чи інакше порушує тему війни.

Серед них – наприклад, “Календар Сенцова” – сторінка календаря, де вгорі стоїть прізвище СЕНЦОВ, а під ним, без поділу на місяці – числа, числа, числа.

“Я почав малювати цей плакат на десь на другий тиждень після початку голодування Сенцова. І як кожного дня домальовував по даті, щоб показати, що це не просто числа, а це – людське життя. Це теж спосіб боротьби”, — коментує Нікіта Тітов.

“Революція Гідності, російська агресія, окупація Криму, війна на Донбасі: всі ці події вкладаються у п’ять років. Але вони стали визначальними. Ми навчилися брати відповідальність за країну – волонтери, воїни, реформатори. Ми дізналися, як це – підтримувати наших бранців у російському полоні. Потрібен талант митця, щоб описати, проговорити, показати нам самих себе, і нас – світові. Тож пропонуємо озирнутися на шлях свободи завдяки роботам Нікіти Тітова”, – сказав на презентації директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

“Напередодні свят багато розмов про свята і вихідні. Про старий і новий стилі. Про календар. І це природньо і правильно. Ми живемо, плануємо і проектуємо. Але наш календар сьогодні — це календар війни. Щоб перегорнути його, треба перемогти. Щоб перемогти, слід планувати, проектувати і — жити. Художній проект Нікіти Тітова «Шлях свободи» — це про вміння бачити суть подій. Його робота «Календар» (кожен місяць – «війна» – “Н”) найбільше вразила мене. Нікіта вміє бачити. Приходьте зазирнути й ви”, — сказав на презентації Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті.

Серед представлених плакатів — роботи про Майдан, про ключові події війни на Донбасі: Іловайськ, битву за Донецький аеропорт, про “режим тиші” та життя на лінії зіткнення.

Тітов втілив образи волонтера, добровольця, розвідника, патріота. Низка плакатів присвячена полоненим і політв’язням РФ. “Про них треба говорити, їх потрібно підтримувати, давати їм відчувати і знати, що країна їх не покинула”, — коментує Микита.

Плакати Нікіти Тітова:

22 24 23 20 19 18 17 16 15 14 13 11 10 7 6 5 4 3 2
<
>

Нікіта Тітов – відомий український художник, народився в 1973 році у місті Їхві, Естонія. Закінчив художньо-графічний факультет Харківського педагогічного університету. Працював у рекламі, книговидавництві як книжковий графік, як художник співпрацював із театрами.

“Для мене війна почалася влітку 2014 року. Саме тоді я вперше відчув, що ця війна буде страшна і триватиме вона довго. І щоб передати ці відчуття, я взяв одну із робіт Марії Примаченко та намалював її в камуфляжі. Я хотів показати, як війна усе яскраве і барвисте перетворює на страшну реальність. І це треба пам’ятати щодня, щоб перемога була швидшою”, – так Тітов означив одну з центральних тем своєї творчості.

“Ці плакати – вони по духу близькі тому, що було на Майдані. І ця виставка теж продовжує цю хвилю Майдану. Це формат мандрівної, вуличної виставки. І я думаю, після Києва варто було б показати її і в інших містах України”, – зазначив директор музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Разом із музеєм та УІНП співорганізатором виставки виступив Центр досліджень визвольного руху.

Виставка в Києві триватиме до 14 січня 2019 року.

Читайте також:
Український художник зробив правдиві плакати до ЧС-2018 у Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна