Дані військових установ Львівщини могли потрапити до спецслужб РФ, — СБУ

 

Служба безпеки України викрила комерційну структуру, яка заволоділа базами даних та масивами інформації державних установ, військових підрозділів і підприємств на Львівщині.

Про це у п’ятницю, 14 грудня, повідомляє СБУ на своїй сторінці у Facebook.

Комерсанти заволоділи інформацією за допомогою забороненого в Україні програмного забезпечення “Парус” та “Афіна”, внесених до санкційних списків.

За версією СБУ, під час виконання робіт у цих установах працівники підприємства встановлювали заборонені програми для копіювання інформації.

“Використання цих шкідливих програм дало можливість зловмисникам несанкціоновано отримати доступ до інформаційно-телекомунікаційних систем понад ста державних та військових установ, підприємств та організацій”, — йдеться у повідомленні СБУ.

“Враховуючи те, що програмне забезпечення “Парус” та “Афіна” поширюється та оновлюється з серверів, які територіально розташовані в РФ, через дії зловмисників створено передумови для витоку інформації з обмеженим доступом. Викрадені за допомогою російських програм бази даних стали доступними для країни-агресора та можуть бути використані на шкоду національній безпеці держави”, — заявили в СБУ.

Силовики відкрили кримінальне провадження за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

“Зокрема перевіряється версія щодо передачі незаконно скопійованих даних до спецслужб країни-агресора”, — повідомляє СБУ.

Читайте також:
CERT-UA і СЗР виявили на комп’ютерах держорганів ознаки підготовки кібератаки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна