Відключити SWIFT, закрити порти. Волкер заговорив про “ядерні” санкції США проти РФ через Україну

 

Серед засобів тиску на Росію для припинення агресії проти України може бути відключення російських банків від міжнародної системи SWIFT.
Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, передає “Голос Америки” 6 грудня.

“Це називають “ядерною” опцією, але вона залишається. Це дорого коштуватиме і для Росії, і для наших союзників. Але ми мусимо мати цю можливість, тому що ми не можемо допустити, аби Росія робила наступні агресивні кроки, як цей”, – сказав Волкер.

Спецпредставник Держдепу зазначив, що Вашингтон розглядає також можливість закриття портів для російських кораблів.

“Минулими вихідними одна з президентів федеральних земель у Німеччині, можливий наступний лідер ХДС Аннегрет Крамп-Карренбауер, говорила про можливість заборонити російським суднам, які йдуть із Криму чи Азовського моря, заходити в європейські порти. Це дуже сильна та оригінальна відповідь. Подивимося, чи вони розвиватимуть цю ідею, і ми це також розглянемо”, – сказав Волкер.

Американський дипломат наголосив, що Росія має відпустити захоплених у полон українських моряків і відновити можливості України в користуванні Азовським морем і Керченською протокою.

“Вони (росіяни) мають звільнити моряків. Зробити це як жест доброї волі перед Різдвом, перед Новим роком, повернути моряків додому, повернути судна. Їх безпідставно атакували у відкритих водах, заарештували. Росіяни мають вдатися до деескалації ситуації та повернути їх.

По-друге, Росія має відновити діалог з Україною на базі Договору 2003 року про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Території обох країн виходять до Азовського моря. Обидві країни мають право та потребу використовувати море для руху транспорту”, – додав Курт Волкер.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications – Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій) – міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів, що функціонує за бельгійськими законами.

Читайте також:
Волкер закликав ЄС посилити санкції проти Росії через азовський напад

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна