До 2020 року в Україні має бути створено 100 районів замість 490. МАПА

Вся Україна до 2020 року має складатися з об’єднаних територіальних громад, при цьому шляхом укрупнення має бути створено близько ста районів.
Як передає “Новинарня“, про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман у середу, 5 грудня, під час форуму місцевого самоврядування в Києві.

При цьому уряд представив відповідну інфографіку, з якої видно що на 2020 рік у більшості областей передбачається створити три-чотири райони замість десятків існуючих.

“Нам треба сформувати нові спроможні райони, тому що ми розуміємо проблематику, коли створюються громади, і райони є різні за кількістю, за можливостями. Однозначно, нам потрібно буде робити укрупнення районів, і це абсолютно є нормальний і невідворотній шлях. Ми маємо зробити біля ста районів в країні”, – зазначив прем’єр, виступ якого транслював канал “Еспресо”.

За його словами, укрупнення районів в Україні – це “не питання кількості, а питання якості”.

На думку Гройсмана, краще мати 100 районів з “якісними” повноваженнями, фінансовими ресурсами, із владою, яка буде адекватно сприймати запити громадян і приймати рішення.

Станом на 2007 рік в Україні було 490 районів (без районів у містах).

Крім того, на думку Гройсмана, в Україні має бути створено 1600 ОТГ.

“Ми пройшли перший етап реформи децентралізації, – заявив глава уряду. – Зараз ми маємо вийти на новий етап реформи децентралізації, щоб в 2020 році всі необхідні рішення були ухвалені, і ми мали всю територію України, яка буде формуватися з відповідних самодостатніх, спроможних громад”.

Також Володимир Гройсман заявив, що до 2020 року потрібно провести місцеві вибори.

“Це дасть можливість якісно розподілити і повноваження на місцях, і завершити сам процес децентралізації”, – цитує Гройсмана “Еспресо ТВ”.

Прем’єр розповів, що уряд має сім пріоритетів та вже затвердив календарний графік нової хвилі децентралізації. Орієнтовний термін ухвалення всіх потрібних рішень – близько 600 днів (півтора року).

“Він включатиме прийняття нового законодавства щодо в тому числі прийняття рішення і створення вже мапи нових громад, й затвердження перспективних планів по всіх областях”, – пояснив глава Кабміну.

Також передбачений новий закон про службу в органах місцевого самоврядування.

“У лютому ми можемо вийти на фундаментальне рішення – зміни до Конституції у частині децентралізації та місцевого самоврядування”, – заявив прем’єр.

Нагадаємо, адміністративно-територіальна реформа і укрупнення районів проводилися за часів президента Віктора Ющенка, віце-прем’єром Романом Безсмертним. Однак тоді ці спроби були невдалими через опір опозиції – Партії регіонів.

Читайте також:
В Україні вже створено 838 ОТГ, – віце-прем’єр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна