“Експрес до ЄС”: як Порошенко і Гройсман запускали електричку на “Бориспіль”. ФОТО

 

У Києві сьогодні, 30 листопада, відбувся запуск електрички (рейкового автобуса), який курсуватиме між залізничним вокзалом та Міжнародним аеропортом “Бориспіль”.

Новий швидкісний поїзд отримав назву Kyiv Boryspil Express.

На церемонії запуску були присутні президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, міністр інфраструктури Володимир Омелян та керівник “Укрзалізниці” Євген Кравцов, які стали одними з перших пасажирів нового експреса.

“І це не просто експрес з Києва до аеропорту «Бориспіль» – його можна назвати експресом до ЄС, тому що «Бориспіль» – головні повітряні ворота до Євросоюзу”, – зазначається на сторінці президента у “Фейсбуці“.

“Доступні авіаперевезення мають бути підкріплені і дешевим та зручним сполученням з аеропортом. У експресі до «Борисполя»: 80 гривень – і ви дісталися від вокзалу до аеропорту чи навпаки. Зручно, швидко, без заторів”, – додав Порошенко.

Він також наголосив, що запущений залізничний експрес до “Борисполя” – “яскрава альтернатива тому, що планували побудувати у 2010-14 роках” (за президента Януковича. – “Н”).

“Тоді ціна становила 11 мільярдів гривень, і це стільки збиралися на цьому проекті вкрасти. Сьогодні ж ціна вже реалізованого проекту – 480 мільйонів! І це також характеристика тих змін, які відбуваються в країні”, – заявив президент.

Як додав прем’єр-міністр Гройман, проект реалізували дуже швидко: “Від затвердження урядом до запуску першого потяга минуло лише 9 місяців”.

“Тепер можна без проблем прогнозувати час на дорогу до аеропорту – 35 хвилин із залізничного вокзалу до «Борисполя»”, – додав Гройсман.

Квитки вартістю 80 грн можна придбати за готівку у двох касах на Центральному та Південному вокзалах, за безготівковим розрахунком – у чотирьох кіосках самообслуговування, встановлених у конкорсі над чотирнадцятою колією.

У рамках проекту також побудовано дві зали очікування з кондиціонерами, телевізорами, розетками, Wi-Fi та зоною для дітей. Вхід у зазначені зони здійснюється за наявності квитка на експрес.

Окрім цього, на станції “Київ-Пасажирський” реконструйовано платформу біля 14-ї колії, з якої буде здійснюватися посадка та висадка пасажирів. Як зазначають у прес-службі “Укрзалізниці”, платформа модернізована: оновлено освітлення та оздоблення, враховано потреби людей з інвалідністю (тактильні показники, ліфт тощо).

Поїзди прямуватимуть за маршрутом:
вокзал “Київ-Пасажирський” – вокзал “Дарниця” – “Бориспіль”-аеропорт.

Середній інтервал руху експреса становитиме від 30 до 60 хвилин, вартість проїзду – 80 гривен.
Поїзд курсуватиме цілодобово.

Таких рейкобусів між центральним вокзалом Києва та аеропортом “Бориспіль” курсуватиме 4, плюс іще 1 залишатиметься в резерві про всяк випадок. Фото: ФБ Євген Кравцов

“Укрзалізниця” оприлюднила також розклад руху Kyiv Boryspil Express.

Перший потяг з центрального вокзалу вирушатиме о 00:08. До 6-ї ранку наступні експреси відходитимуть з інтервалом раз на годину, а починаючи з 6:00 і до 9:58 – кожні 30-40 хвилин.

Далі до 17:54 інтервал знову становитиме близько 1 години, потім до 21:59 – 20-45 хвилин.
Останній рейс експресу з вокзалу буде виконуватися о 22:52.

З Борисполя рейкобуси курсуватимуть з 00:48 з інтервалом близько 1 годину до 6:43, потім до 10:50 – з інтервалом 25-45 хвилин, далі до 18:34 – близько 1 години, до 21:55 – 30-40 хвилин, потім інтервал складе близько 70 і 40 хвилин (останній рейкобус за розкладом о 23:47).

Рухомий склад, який буде використовуватися на лінії – 11 поїздів PESA 620м на 91 місце та 2 поїзди PESA 630м на 192 місця.

Розклад руху Kyiv Boryspil Express:

Фото: “Економічна правда”

Зазначимо, що станом на 16-ту годину 30 листопада ні на сайті аеропорту “Бориспіль”, ні на сайті “Укрзалізниці” ми не змогли знайти зручно викладений розклад руху залізничного експресу навіть українською, не кажучи вже про англійську (для іноземних туристів) мовою.

Втім, сподіваємося, це лише незручності “прем’єрного” дня руху нового рейкобуса.

Фото: ФБ Іван Лях

Як зазначають в “УЗ”, графік курсування поїзда складався таким чином, щоб він міг конкурувати з іншими видами транспорту та враховував пікові навантаження МА “Бориспіль”.

Раніше впродовж понад місяця по всій Україні були складнощі з онлайн-купівлею квитків на всі поїзди: їх просто не було у продажу. Тоді в “УЗ” пояснювали, що це пов’язано із запуском залізничного експреса на “Бориспіль”, через який відбуваються зміни в розкладі всієї мережі українських залізниць.

електричка-бориспіль електричка-бориспіль-1 електричка-бориспіль-3
<
>
Фото: ФБ Петро Порошенко

Читайте також:
Користувачі Facebook обрали назву для потяга до аеропорту “Бориспіль”

“Бориспіль” встановив новий рекорд за кількістю перевезених за рік авіапасажирів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна