Екс-очільника МВС Захарченка підозрюють у відмиванні понад ₴10 млрд

 

Очільника Міністерства внутрішніх справ України часів Януковича Віталія Захарченка підозрюють у відмиванні 10,345 млрд. грн. через спеціально створений для цього “Смартбанк”.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на ухвалу Печерського районного суду Києва.

За відповідним рішенням суду, слідчий управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України отримав доступ у НБУ до документів, що стосуються “Смартбанку”, необхідних для розслідування кримінального провадження.

Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури здійснює досудове розслідування за фактами злочинної діяльності Захарченка та його найближчого оточення за звинуваченнями у хабарництві, відмиванні брудних грошей, ухиленні від сплати податків та фіктивному підприємництві.

У слідства є достатньо підстав вважати, що “Смартбанк” створили для прикриття незаконної діяльності, пов’язаної із забезпеченням і здійсненням фінансових операцій, спрямованих на надання підприємствам реального сектора економіки незаконних послуг із формування технічного податкового кредиту з ПДВ, тобто ухилення від сплати податків, мінімізації доходів, незаконної конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а також для здійснення фінансових операцій, спрямованих на легалізацію грошових коштів і майна, отриманого Захарченком і його оточенням злочинним шляхом.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 25 травня 2016 року ввів тимчасову адміністрацію до “Смартбанку”, який було віднесено до категорії неплатоспроможних на підставі непрозорості структури власності.

До слова, на початку вересня 2017 року Солом’янський райсуд Києва повернув прокуратурі обвинувальний акт у провадженні про незаконну передачу зброї силовикам і “тітушкам” для розстрілу активістів Майдану в лютому 2014 року.

За даними слідства, це особисто координував тодішній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

Пізніше на все рухоме та нерухоме майно екс-міністра МВС, а також на його кошти в українських банках було накладено арешт.

Читайте також:
Суд забрав у екс-міністра Захарченка землю під Києвом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна