Верховна Рада створила ТСК із розслідування вбивства Гандзюк і нападів на активістів

 

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію, яка займатиметься перевіркою відомостей та з’ясування стану розслідування щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Про це повідомляє “Укрінформ“.

За ухвалення відповідного проекту постанови №9262 “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів” за основу та в цілому проголосували 259 народних депутатів при 150-ти мінімальних.

Головою ТСК обрано народного депутата Борислава Березу (позафракційний), заступником голови — народного депутата Сергія Алєксєєва (фракція “Блок Петра Порошенка”).

До основних завдань Тимчасової слідчої комісії належить зокрема проведення перевірки відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, ходу розслідування правоохоронними органами цих нападів, а також ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Термін діяльності Тимчасової слідчої комісії та термін подання нею звіту про виконану роботу на розгляд Верховної Ради України — три місяці з дня її утворення.

До складу Тимчасової слідчої комісії включено народних депутатів: Юрія Буглака (фракція “Блок Петра Порошенка”), Валерія Карпунцова (БПП), Мустафу-Масі Найєма (БПП), Максима Саврасова (БПП), Василя Яніцького (БПП), Ігоря Алексєєва (Народний фронт), Сергія Висоцького (Народний фронт), Антона Геращенка (Народний фронт), Юрія Павленка (Опозиційний блок), Дмитра Шпенова (Опозиційний блок), Олену Сотник (Об’єднання “Самопоміч”), Ігоря Луценка (Батьківщина), Андрія Шипка (партія “Відродження”), Євгена Рибчинського (“Воля народу”), Ірину Геращенко, Остапа Єднака, а також Ігоря Мосійчука (Радикальна партія).

Напередодні Мустафа Найєм у своєму “Фейсбуці” написав, що фракція Блоку Порошенка відмовилася подати його кандидатуру до складу ТСК щодо нападів на Гандзюк та інших активістів, пояснивши це “конфліктом інтересів” – адже брат Мустафи, Масі Найєм, є адвокатом Гандзюк.

“Такого рішення вимагала особисто Ірина Луценко – дружина Генерального прокурора Юрія Луценка… і мені достовірно відомо, що саме Юрій Луценко поставив ультиматум проти включення мене в ТСК”, – зауважив Найєм, який разом із колегою Оленою Сотник був одним з ініціаторів створення ТСК.

При цьому Мустафа запевнив, що офіційно Масі не є адвокатом Гандзюк, оскільки офіційне посвідчення адвоката отримав лише кілька днів тому.

У відповідь на це перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко, яка була висунута на цю посаду від БПП, зауважила, що річ не в нібито конфлікті інтересів.

“Фракція делегувала тих своїх депутатів, які є частиною політичної групи і входять до профільних комітетів – з прав людини і правоохоронної діяльності. Це право фракції делегувати визначених нею депутатів”, – наголосила Геращенко, нагадавши, що Найєм сам “відокремився від фракції” й не бере участь у її роботі.

Спілкуючись із журналістами в кулуарах парламенту після оприлюднення складу тимчасової слідчої комісії, Найєм визнав, що сам не знає, яким чином його прізвище зрештою таки опинилося у постанові про створення ТСК – попри те, що фракція БПП його кандидатуру так і не внесла.

За словами Найєма, “під час наради в кабінеті [Голови ВР] Андрія Парубія” представники фракції БПП та фракції Радикальної партії Олега Ляшка виступали спроти його включення в комісію. Представники решти фракцій “були не проти”, але віддавали це питання на відкуп БПП, членом якої є Найєм.

Нардеп також зауважив, що давно чекає, коли БПП виключить його зі свого складу – як такого, хто не бере участь у житті фракції й де-факто часто виступає проти її рішень.
Водночас він зазначив, що сам виходити з фракції наразі не планує, адже це означає складання мандата – і, відповідно, втрату впливу та важелів народного депутата.

Як повідомляла “Новинарня“, у вівторок, 6 листопада Генеральний прокурор Юрій Луценко під час звіту силовиків у Верховній Раді у справі про вбивство громадської активістки заявив, що подає у відставку.

За його словами, “вам” (народним депутатам) цього тижня вирішувати, чи він керуватиме ГПУ, “чи Мустафа Найєм”.

Читайте також:
“Собака, якого знають”. Друзі Каті Гандзюк заявили,
що замовник її вбивства – відомий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна