Затримання Лозового у Празі: нардеп каже, що купував фальшиву валюту, хоча має 150000 євро готівкою

оновлено

У столиці Чехії – Празі – місцева поліція затримала з фальшивими грішми народного депутата від Радикальної партії Ляшка Андрія Лозового.

Про це йдеться у вечірньому повідомленні 5 листопада на сайті РПЛ з посиланням на її голову Олега Ляшка.

За його словами, нардепа Лозового затримали в аеропорту Праги, коли він намагався розрахуватися фальшивими євро (валюта Чехії – крона – “Н”).

“Зі слів самого Андрія, (…) в аеропорту він купляв подарунок мамі, але євро, якими він хотів розрахуватися, виявилися фальшивими. Їх помічнику Лозового «обміняли» в одному з київських обмінників”, – заявив Ляшко.

Він створеджує, нібито “валютних кидал” одразу почала шукати київська поліція, “бо «обмінник» зник”.

Ляшко назвав свого заступника “жертвою обману валютних шахраїв, яких напевне кришує влада, інакше б вони не діяли так зухвало”.

Уранці 6 листопада інший нардеп від РПЛ Ігор Мосійчук розповів журналістам у кулуарах Верховної Ради іншу версію події.

“Його (Лозового) помічник на його прохання придбав в Києві валюту… Помічник звернувся в Києві до поліції. Поліція зараз ретельно розслідує, шукає “кидал” цих, шахраїв валютних. Кожен, на жаль, може стати жертвою валютних шахраїв”, – повідомив Мосійчук.

За словами самого Лозового, після покупки в duty free його зняли з літака, тримали у відділку поліції вісім годин, а після перевірки відпустили.

“Завезли у найближчий відділок. Вісім годин тримали там (коли шмонали – навіщось заглядали у вуха). Але, зрештою, розібралися, що я не скоїв злочин, а навпаки – став жертвою шахраїв, тому в провадженні чеської поліції я проходжу як потерпілий”, – заявив сам Лозовой у “Фейсбуці”.

Він подякував за допогою у звільненні Олегу Ляшку, голові Нацполіції України Сергію Князєву, заступнику голови НПУ В’ячеславу Абррськіну, главі МЗС Павлу Клімкіну, Ігорю Мосійчуку, послу Євгену Перебийносу, консулу Валерію Борисову, офіцеру безпеки посольства Віталію Бабіцькому та усім небайдужим.

Версія нардепа Андрія Лозового про купівлю євро в Києві для поїздки в Прагу виглядає оригінальною ще й через те, що в е-декларації 2018 року “радикал” задекларував 150 тисяч євро готівкою, не рахуючи доларів.


ОНОВЛЕНО. UA:Рівне подає офіційне повідомлення про інцидент чеської поліції, з якого випливає, що Лозовой після викриття його на розрахунку трьома фальшивими купюрами по 200 євро намагався втекти і був затриманий у літаку.

Звіт управління поліції у справах іноземців Чеської Республіки
“Про затримання депутата українського парламенту”
5 листопада 2018 року о 13:30 поліцейські управління поліції у справах іноземців аеропорту Вацлава Гавела у Празі отримали інформацію, що в одному з магазинів транзитного приміщення Терміналу 1 невідомий іноземець провів оплату підробними купюрами.
Поліцейські прибули на місце і з’ясували, що іноземець спробував заплатити за товар 440 євро трьома банкнотами номіналом 200 євро. Продавчиня магазину сказала, що провела тест на справжність спеціальним пристроєм, який показав, що купюри є фальшиві.
Коли вона висловила підозру щодо справжності купюр, іноземець з магазину швидко пішов. На підставі опису іноземця поліцейські почали пошуки, які були успішні.
Поліцейським вдалося з’ясувати, куди направляється іноземець і за декілька хвилин він був затриманий уже на борту літака, який уже був готовий відлітати до Києва.
Іноземець поліцейським показав два документи, що посвідчують особу. Одним з них був дипломатичний паспорт України. Також, що є депутатом українського парламенту і вимагав при своєму затриманні інформувати українське посольство.
Поліцейські перевірили, чи особа має на території Чеської Республіки імунітет. У відповідь на дипломатичний протокол міністерство іноземних справ цю інформацію заперечило. Іноземець був затриманий, а протягом своєї дачі показів сказав, що не знав нічого про те, що купюри, які мав – несправжні. За його словами, обміняв їх в Україні через свого асистента.
Після проведення слідчих дій, коли в присутності перекладача були всі писемні матеріали передані прокурору, той після вивчення вирішив відпустити іноземця на свободу. Поліцейські інспекторату поліції у справах іноземців передали всю цю інформацію місцевому директорату поліції міста Праги для подальшого проведення розслідування”.
Звіт надала Катеріна Рендлова, директор управління Служби поліції у справах іноземців (Чеська Республіка).

У декларації Андрія Лозового за 2017 вказано, що він володіє 150 тисяча євро готівкою.p style=”text-align: center;”>Читайте також:
Рада не змогла відібрати недоторканність у “радикала” Лозового

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна