У Києві запровадили єдині е-квиток і е-картку на проїзд у транспорті. ЯК ДЕШЕВШЕ

 

Із 1 листопада в комунальному громадському транспорті Києва – метро, автобусах, тролейбусах і трамваях – у тестовому режимі запроваджено єдиний електронний квиток та єдину карту на проїзд.

Безконтактна пластикова карта розмірами схожа на банківську, купити її можна за 40 грн., а потім поповнювати, щоб здійснювати поїздки – байдуже, в якому виді громадського транспорту.

Продаж електронних карт здійснюють кондуктори в тролейбусах, трамваях і автобусах, в касах метрополітену, “Київпастрансу”, спеціальних боксах, кіосках “Преса”, “Турінфо”, “Т-Кіоск”.

Стандартна вартість проїзду у всьому комунальному громадському транспорті – 8 грн. Але якщо поповнити картку на велику суму, то діють знижки.

Скажімо, поповнення на 325 грн. дасть можливість знизити вартість поїздки до 6,5 грн., таким чином вийде резерв на 50 поїздок. Тобто економія – 75 грн., передає сайт ТСН.

Для здійснення поїздок потрібно поповнити картку коштами за допомогою терміналів, інтернет-банкінгу або в спеціальних пунктах продажу – у касах метрополітену і “Київпастрансу”, у боксах самообслуговування Ibox, EasyPay, PrivatBank, 2Click, в кіосках “Преса”, “Турінфо”, “Т-Кіосках”, на платіжних порталах Ірау, Portmone, EasyPay, “Приват24”, в мобільному додатку “Приват24”.

Громадський транспорт обладнується валідаторами (близько 1200 на всю столицю) – спеціальними зчитувальними пристроями жовтого кольору. Їх можна буде знайти біля дверей і всередині салонів.

Пасажиру потрібно просто прикласти транспортну картку до валідатора – проїзд оплачений.

Контролери матимуть спеціальні пристрої для перевірки реєстрації такого електронного квитка.

У метро валідаторами обладнана частина турнікетів.

Для пасажирів, які їздять нерегулярно, замість жетонів у метро та одноразових паперових квитків у наземному транспорті запроваджують єдині паперові квитки з QR-кодами.

Їх можна буде придбати за 8 грн. у спеціальних боксах, а також у касах метрополітену і “Київпастрансу”.

Принцип дії такого одноразового квитка подібний до того, що і з картою – слід прикласти до валідатора, щоб система віртуально закомпостувала квиток.

Але вигідніше купувати карту і поповнювати одразу на більшу суму, щоб їздити дешевше.

Читайте також:
Фанати московського ЦСКА в Римі розвалили ескалатор у метро:
десятки поранених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна